Alyvuogių aliejaus nauda sveikatai

Narių vertinimas:  / 1
BlogiausiasGeriausias 

Alyvų aliejusAlyvuogių aliejus, vienas gausiausiai vartojamų produktų visame pasaulyje, ypač Viduržemio jūros regione, vis dažniau vertinamas ne tik kaip maistas, bet ir kaip vaistas. Atliekama vis daugiau mokslinių tyrimų, pagrindžiančių alyvuogių aliejaus naudą sveikatai. Vertingiausias yra pirmojo spaudimo, dar vadinamas ypač tyras, alyvuogių aliejus.

Alyvuogių aliejaus nauda sveikatai: 

Nauda širdies ir kraujagyslių sistemai

Alyvuogių aliejus savo sudėtyje turi daug augalinių antioksidantų polifenolių, apsaugančių kraujagysles nuo oksidacinio streso ir vientisumo praradimo. Mononesočiosios riebalų rūgštys, sudarančios didelę dalį alyvuogių aliejaus, mažina bendrojo cholesterolio kiekį, gerina gerojo ir blogojo cholesterolio santykį kraujyje, taip mažindamos aterosklerozės išsivystymo tikimybę, infarkto bei insulto riziką.

Priešvėžinis poveikis

Dėl didelio kiekio sudėtyje esančių antioksidantų polifenolių, alyvų aliejus didina ląstelių atsparumą oksidaciniam stresui, kuris ir yra vienas pagrindinių onkologines ligas sukeliančių veiksnių. 

Priešuždegiminis poveikis

Alyvų aliejuje esantis antioksidantas oleokantalis pasižymi priešuždegiminiu poveikiu, savo veikimo mechanizmu panašiu į ibuprofeno. 10 ml ypač tyro alyvuogių aliejaus priešuždegiminis poveikis prilyginamas maždaug 1/10 suaugusiojo ibuprofeno dozės. Mononesočioji oleino rūgštis, esanti alyvų aliejuje, gali sumažinti C reaktyvinio baltymo, vieno pagrindinių uždegimo markerio kiekį kraujyje. Alyvų aliejus turi teigiamą poveikį sergant reumatoidiniu artritu. 

Teigiamas poveikis virškinamajam traktui

Yra duomenų, kad alyvuogių aliejus slopina nepageidaujamų bakterijų Helicobacter pylori, siejamų su opaligės vystymusi, augimą virškinamajame trakte.

Nauda smegenų veiklai

Keletas mokslinių tyrimų patvirtina ryšį tarp alyvų aliejaus suvartojimo ir alzheimerio ligos vystymosi slopinimo, taip pat smegenų funkcijos gerinimo. 

Cukrinio diabeto prevencija

Alyvuogių aliejus mažina antro tipo diabeto išsivystymo riziką, didindamas organizmo jautrumą insulinui.