Linas

Parengta admin | 12 gegužės, 2020

LinasSėjamasis linas (Linum usitatissimum) – tai vienmetis kultūrinis augalas, užaugantis iki 1,2 m aukščio.

Vaistinė žaliava – linų sėklos. Jose kaupiasi gleivės, riebalinis aliejus, baltymai, organinės rūgštys, mineralinės medžiagos ir kt.

Linų sėklos vartojamos kaip švelni vidurius laisvinanti priemonė. Šiam tikslui linų sėklos sumalamos ir valgomos po 1-2 valgomuosius šaukštus 2-3 kartus dienoje užgeriant 1-2 stiklinėmis vandens.

Viduriams laisvinti taip pat gali būti vartojamos linų glevės. Jos gaminamos 1 valgomąjį šaukštą nesmulkintų linų sėklų užpilant 0,5 l karšto vandens ir plakant. Po 10-15 min. perkošiama per marlę ir geriama 1-2 valgomuosius šaukštus gleivių 5-6 kartus per dieną prieš valgį. Linų sėklų gleivės gali būti naudojamos kaip gleivinę padengianti apsauganti priemonė sergant opalige, taip pat sergant kvėpavimo takligomis atsikosėjimui gerinti.

Iš linų sėklų spaudžiamas aliejus. Jame gausu nesočiųjų riebiųjų rūgščių, todėl jis vartojamas cholesterolio kiekiui kraujyje mažinti, apsaugo nuo kepenų ir tulžies pūslės ligų, saugo nuo trombų susidarymo. Linų sėklų aliejus naudojamas esant nutukimui bei sergant ateroskleroze.

Linų sėklos bei aliejus yra ypač vertinami kaip sveikas maistas.