Soja – nauda moterims

Parengta admin | 11 lapkričio, 2020

SojaSoja – tai vienmetis žolinis ankštinių šeimos augalas. Azijoje šis augalas vartojamas maistui jau beveik 5000 metų. Sojų pupelėse yra ypač daug baltymų, nesočiųjų riebalų rūgščių, ląstelienos, vitaminų. Sojose gausu izoflavonų – tai augalinės kilmės biologiškai aktyvios medžiagos, savo struktūra panašios į moters lytinį hormoną estrogeną.

Sojų izoflavonai pasižymi plačiu veikimo spektru: 

Mažina menopauzės simptomus. Menopauzės metu dėl sumažėjusios estrogenų gamybos moteris vargina karščio pylimai, padidėjęs prakaitavimas, nuotaikų kaita. Sojų izoflavonai dalinai kompensuoja estrogenų trūkumą ir sumažina nemalonius menopauzės simptomus.

Padeda išvengti osteoporozės.  Sojų izoflavonai palaiko kaulinio audinio tankį ir neleidžia vystytis osteoporozei.

Mažina vėžio riziką. Sojų izoflavonai gali padėti išvengti su hormonų veikla susijusių vėžinių susirgimų (krūties, prostatos, endometriumo).

Veikia kaip antioksidantas.  Sojų izoflavonai pasižymi stipriu antioksidaciniu poveikiu – apsaugo ląsteles nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio.

Sojos vartojamos maistui daugelio produktų pavidalu. Tai sojų pienas, sojų sūris (tofu), sojų aliejus, sojos mėsa, sojos miltai, sojos padažas ir kt. Gaminami maisto papildai su sojos izoflavonais.

Įspėjimai: soja ir maisto papildai pagaminti iš sojos gana dažnai sukelia alergines reakcijas.