Vitaminas B3 (niacinas)

Parengta admin | 16 gruodžio, 2019

Vitaminas B3Vitaminas B3, dar vadinamas niacinu, nikotinine rūgštimi, nikotinamidu, niacinamidu, kartu su vitaminu B1, B2, B6, ir pantoteno rūgštimi dalyvauja energijos gamyboje iš maiste esančių angliavandenių, riebalų ir baltymų. Šis vitaminas taip pat dalyvauja skrandžio rūgšties sintezėje. Vitaminas B3 reikalingas toksinams iš organizmo šalinti, kai kurių hormonų sintezei ir normaliai organizmo fermentų funkcijai, nervų sistemos veiklai.

Vitaminas B3 mažina blogojo cholesterolio ir didina gerojo cholesterolio kiekį kraujyje, svarbus diabeto prevencijai.

Niacinas plečia kraujagysles ir kapiliarus veido srityje, krūtinėje, nugaroje, kojose, smegenyse. Šis vitaminas gali pagerinti būklę sergant šizofrenija, depresija, demensija. Kartu su kitais vitaminais, niacinas svarbus geram regėjimui ir kataraktos prevencijai, palaiko normalią odos ir kitų audinių funkciją, gali pagerinti odos būklę esant paprastiesiems spuogams, teigiamai veikia esant artritui.

Rekomenduojama vitamino B3 paros dozė vyrams yra 19 mg, moterims 13 mg, nėščioms moterims – 15 mg, maitinančioms – 18 mg.

Vitamino B3 trūkumas sukelia odos susirgimus (pelagrą, dermatitą), burnos gleivinės, liežuvio uždegimus, virškinimo sutrikimus, pykinimą, vėmimą, bendrą nuovargį, dirglumą, depresiją.

Vitaminas B3 randamas pieno produktuose, mėsoje, žuvyje, grikių kruopose, duonoje. Vitaminą B3 gali sintetinti organizmo ląstelės iš amino rūgšties triptofano.

Didelės niacino dozės gali sukelti kepenų pažeidimus, opas, odos bėrimus, galvos skausmą