Vitaminas E (tokoferolis)

Parengta admin | 22 rugpjūčio, 2022

Vitaminas EVitaminas E (tokoferolis) organizme veikia kaip antioksidantas, apsaugo kūno ląsteles nuo laisvųjų radikalų poveikio, lėtina senėjimo procesus, skatina organizmo audinių atsinaujinimą, stiprina imunitetą, mažina riziką sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Natūralūs vitamino E šaltiniai yra nerafinuotas aliejus, kiaušinio trynys, kepenys, riešutai, žirniai, pupelės, špinatai, pieno produktai. 

Suaugusiems žmonėms per parą reikia 10 mg vitamino E, nėščioms moterims – 12 mg, žindančioms moterims – 14 mg, jaunesniems nei 3 metų vaikams – 6 mg, 3 – 10 metų vaikams – 7 mg vitamino E.

Vitamino E trūkumas pasitaiko labai retai, nes vitaminas E randamas beveik visuose maisto produktuose. Trūkumas atsiranda dėl visiško badavimo, geltos, tulžies pūslės ligų, taip pat neišnešiotiems naujagimiams. Trūkstant šio vitamino sutrinka nervų sistema, virškinimas, atsiranda alergija, vyrams sumažėja lytinis potraukis.

Esant vitamino E pertekliui organizme padidėja kraujavimų rizika, susilpnėja imunitetas, pasireiškia virškinimo sutrikimai, greitas nuovargis, odos uždegimai.