Vitaminas K

Parengta admin | 26 sausio, 2020

Vitaminas KVitaminas K organizme  palaiko normalų kraujo krešėjimą, stabdo kraujavimą, skatina žaizdų gijimą, dalyvauja organizmo regeneracijos procesuose, didina atsparumą infekcijoms augimui, kartu su vitaminu D dalyvauja kaulų atsinaujinimo procesuose, palaiko vyresnių žmonių kaulų stiprumą, gali sumažinti osteoporozės riziką, būtinas normaliai inkstų veiklai.

Vitaminas K gaminamas gaminamas žarnyje dalyvaujant gerosioms bakterijoms, jo yra pomidoruose, špinatuose, kopūstuose, brokoliuose, žirneliuose, morkose, kiaušiniuose, bulvėse, kepenyse.

Suaugusiam žmogui per parą reikia 0,3 – 0,6 miligramo vitamino K.

Esant vitamino K trūkumui lėčiau kreša kraujas, kraujuoja dantenos. Trūkumas pasitaiko labai retai, kadangi pakankamą kiekį vitamino K gamina žarnyno bakterijos.

Trūkumas atsiranda esant kepenų pažeidimams, žarnyno mikrofloros sutrikimams (po antibiotikų vartojimo), sutrikus riebalų įsisavinimui. Vitamino K trūkumas gali pasireikšti neišnešiotiems naujagimiams, nes dar nėra susiformavusi žarnyno mikroflora.

Esant vitamino K pertekliui kūdikiams gali pasireikšti smegenų pažeidimai ir gelta.