UV žala mūsų organizmui

Parengta admin | 21 lapkričio, 2020

UV zalaVos prasidėjus šiltajam metų sezonui skubame pasilepinti pirmaisiais saulės spinduliais, suteikti odai tamsesnį atspalvį. Nors saulės šviesa ir yra būtina norint palaikyti gerą sveikatos būklę, nereikėtų pamiršti ir saulės spinduliuose slypinčių pavojų. UV žala gali būti pražūtinga.

Nors medikai rekomenduoja nuo stiprios saulės bei kaitros slėptis pavėsyje, vis dėl to, dauguma musų be saiko lepinamės saulės voniomis. Verta žinoti, jog nesaikingas buvimas saulėje gali sukelti skaudžias pasėkmes: paskatinti naujų ligų atsiradimą ir paspartinti jau esamų vystymąsi. Nesaikingas deginimasis saulėje yra pagrindinė odos vėžio ir kitų odos pažeidimų atsiradimo priežastis. Akis veikiantys UV spinduliai atsakingi už kai kurių akių pažeidimų atsiradimą bei progresavimą.

UV SPINDULIAI, KAS TAI?

Vidutiniškai, žemę pasiekia 5% UV spindulių, kurie yra skirstomi į tris tipus: UVA, UVB, UVC. Patys žalingiausi spinduliai yra – UVC, tačiau jie nekelia pavojaus mūsų sveikatai, nes yra pilnai nufiltruojami ozono sluoksnio. UVB – tai antrojo tipo spinduliai, kurių dėka mūsų oda gali įdegti. Keičiantis metų laikams, bei dienos laikui, šių spindulių kiekio stiprumas svyruoja nuo silpno iki itin intensyvaus. Vasaros metu, tarp 11val. ryto iki maždaug 15 val. po pietų reikia ypač vengti šių saulės skleidžiamų spindulių, jie gali sukelti stiprų odos nudegimą. Paskutinieji, gana ilgą laiką laikyti nekenksmingi žmogui UVA spinduliai, yra patys pavojingiausi žmogaus sveikatai. Naujausi tyrimai įrodė, jog šie spinduliai labiau įsiskverbia į žmogau odą, sukeldami didesnę žalą, nei UVB spinduliai.

UV ŽALA: LIGOS / ODOS PAŽEIDIMAI

Saulės spinduliai kasmet pražudo apie 60 tūkst. žmonių. Norėdami kuo labiau įdegti, mes praleidžiame 3-5 valandas pliaže, džiaugdamiesi įdegusio kūno rezultatais. Tačiau svarbu žinoti, jog įdegis yra apsauginis odos atsakas į sukeliamą UV spindulių poveikį.

  • Pirmiausiai susiduriame su odos nudegimu. Jam užtenka didesnio UV spindulių kiekio, kuris sunaikina viršutiniame odos sluoksnyje esančias ląsteles. Bent kiek paraudusi oda jau signalizuoja apie silpniausią odos nudegimo laipsnį, kuris pradeda intensyvėti praėjus 8- 24val. po nudegimo. Nudegus odą stipriau, galime susidurti su didesne problema – pūslių atsiradimu. Stiprus nudegimo laipsnis, yra itin skausmingas, odai išgijus ant jos išlieka matomi pažeidimai – baltos dėmės.
  • Fotodermatitas – liga, susiformuojanti organizmui bandant kovoti su UV spinduliais. Ši, itin nemaloni liga, pasireiškia uždegimine odos reakcija, išplitusia po visą kūną.
  • Odos vėžys – labiausiai paplitusi vėžio rūšis visame pasaulyje. Ji yra sukeliama UV spindulių ir išryškėja vidutinio amžiaus žmonėms. Kasmet yra diagnozuojama vis daugiau piktybinių odos navikų susirgimų. Lietuvoje odos vėžy diagnozuoja 1800 žmonių.
  • Priešlaikinis odos senėjimas. Šis odos keitimasis atsiranda dėl kenksmingų saulės spindulių poveikio. Mėgstate praleisti ilgas valandas paplūdimyje? Neapsigaukite, jūsų oda gali atrodyti graži, įdegusi ir spindinti nors iš tiesų jos vidiniuose sluoksniuose jau vyksta būsimi odos pasikeitimai. Laikui bėgant oda pasidaro storesnė, raukšlėta ir praranda elastingumą, o svarbiausia pakeičia natūralią spalvą. Nors manote, kad jūsų oda tapo raukšlėta dėl senėjimo, prisiminkite kiek laiko praleidote saulėje. Gal senatvė yra niekuo dėta? Daugiau informacijos, apie UV spindulių sukeliamas odos ligas, galite rasti http://www.online-dermatologist.com/.

UV ŽALA AKIMS

Ne tik mūsų oda, bet ir akys kenčia nuo UV spindulių. Atėjus pavasariui jau turime pradėti rūpintis savo akimis – įsigyti gerai nuo saulės apsaugančius akinius su UV filtru. Nesaugant akių nuo UV spindulių galime susidurti su šiomis ligomis:

  • Fotokeratitas – ragenos uždegimas ir fotokonjuktivitas, atsirandantis dėl per didelio tiesioginio saulės spindulių kiekio. Dažniausiai, šis pažeidimas pasireiškia dideliu akių jautrumu, kilusiu skausmu, ašarojimu ar net vokų patinimu.
  • Katarakta – akies lęšio padrumstėjimas, kuris gali sukelti visišką aklumą. Kataraka pasireiškia akies padrumstėjimu, kai žmogus pradeda matyti tik dienos šviesą ir nieko daugiau. Tyrimai įrodė, jog 20% žmonių apanka dėl UV spindulių.

Patarimai, padėsiantys apsaugoti odą nuo žalingų UV spindulių:

  • Dėvėkite skrybėles ar kepuraites intensyvios saulės metu
  • Venkite saulės nuo 10 val. ryto iki 15val. po pietų (vasaros metu).
  • Naudokite apsauginius kremus. Vasaros metu, Lietuvoje rinkitės 30 SPF apsaugą, šiltesniuose kraštuose naudokite 50 SPF apsaugą.

Patarimai, padėsiantys apsaugoti akis nuo žalingų UV spindulių:

  • Nežiūrėkite tiesiai į saulę.
  • Nešiokite akinius turinčius apsaugą nuo UV saulės spindulių.
  • Reguliariai lankykitės pas oftalmologą (pasitikrinkite savo akis).

Taigi, negalime neigti jog saulės šviesa yra svarbi mūsų organizmui. Ji iš tiesų yra svarbi mums, nes gaunant pakankamą jos kiekį visi gyvybiniai procesai žmogaus organizme vyksta optimaliai. Taip pat saulės šviesa aprūpina mus vitaminu D, kuris yra reikalingas kaulams, raumenims bei imuninei sistemai. Tačiau labai svarbu yra suprasti saulės skleidžiamų UV spindulių žalą. Tik tinkamai saugantis nuo UV spindulių mums neteks susidurti su pavojingomis gyvybei ligomis. Mėgaukitės saule saikingai – būkite sveiki ir laimingi!