Atminčiai gerinti gali padėti ir maistas

Parengta admin | 12 gegužės, 2020

Atminčiai gerintiNuovargis, stresas, senėjimas ir kiti faktoriai neigiamai veikia dėmesio koncentraciją ir atmintį. Laiko nesustabdysim, gyventi be streso ir nuovargio taip pat beveik neįmanoma, tačiau galime padėti sau vartodami kai kuriuos produktus atminčiai gerinti.

Kava

Kai reikia greitai “pažadinti” smegenis, padidinti darbingumą, pagerinti dėmesio koncentraciją, nėra nieko geriau už puodelį kavos. Kofeino taip pat yra žaliojoje ir juodojoje arbatoje, šokolade, energetiniuose gėrimuose. Tačiau nevertėtų pamiršti, kad nesaikingas ilgalaikis kofeino vartojimas gali sukelti neigiamus efektus – nerimą, nemigą, širdies ritmo sutrikimus. Nerekomenduojama per dieną išgerti daugiau nei 2 puodelius stiprios kavos, taip pat nereikėtų kavos ir kitų kofeino turinčių produktų vartoti antroje dienos pusėje.

Cukrus

Visi angliavandeniai kuriuos valgome, organizme yra pasisavinami suskaidyti į gliukozę, o gliukozė yra pagrindinis ląstelių energijos šaltinis. Smegenims taip pat reikia maisto, todėl norint greitai pakelti gliukozės lygį jose naudinga išgerti stiklinę sulčių ar kito saldaus gėrimo. Tiesa, nereikėtų piktnaudžiauti, nes cukraus perteklius kaupiasi organizme riebalų pavidalu.

Žuvis

Tai baltymų ir omega-3 riebiųjų rūgščių turtingas produktas yra ypač svarbus smegenų veiklai ir gali būti naudojamas atminčiai gerinti. Omega-3 rūgštys padeda palaikyti kraujagyslių sveikatą, mažina insulto riziką, lėtina smegenų senėjimo procesus.

Šokoladas ir riešutai

Juodasis šokoladas dėl kakavoje esančių flavanoidų turi stiprų antioksidacinį poveikį, apsaugo smegenų ląsteles nuo pažeidimo. Šokoladas sudėtyje taip pat turi kofeino, pagerinančio dėmesio koncentraciją. Riešutuose esantis vitaminas E yra taip pat pasižymi antioksidaciniu poveikiu.

Avokadai

Avokadai savo sudėtyje nors ir turi nemažai riebalų, tačiau tai gerieji riebalai – mononesčiosios riebiosios rūgštys, padedančios palaikyti sveikas kraujagysles ir gerą kraujotaką. Avokaduose taip pat gausu antioksidanto – vitamino E.

Mėlynės

Tai ypač maistingos uogos. Jose gausu augalinių antioksidantų antocianinų, apsaugančių ląsteles nuo pažeidimų. Mėlynės padeda išvengti demencijos, sušvelnina Alzheimerio ligos simptomus. Be teigiamo poveikio smegenims, mėlynės taip pat padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, todėl naudingos ir diabetu sergantiems asmenims.