Vitamino D nauda organizmui. Dozavimas

Parengė | 27 balandžio, 2020

Vitamino D nauda sveikatai neabejojama ir atliekama vis daugiau ją pagrindžiančių tyrimų. Vitaminas D yra riebaluose tirpi medžiaga, būtina normaliam žmogaus organizmo funkcionavimui. Tai vienas svarbiausių vitaminų. Vitaminas D dar vadinamas saulės vitaminu, kadangi jis šiltuoju metų laiku gaminamas odoje veikiant UV saulės spinduliams.

Vitamino D nauda

Yra dvi vitamino D formos:

  • Ergocalciferolis (vitaminas D2)
  • Cholecalciferolis (vitaminas D3)

Cholekalciferolis arba vitaminas D3 gaunamas iš augalinių šaltinių ir gaminamas odoje veikiant saulės spinduliams. Tai žmogaus organizmo geriau įsisavinama vitamino D forma. Ergokalciferolis arba vitaminas D2 gaminamas augaluose ir pasižymi blogesniu bioprieinamumu. Maisto papildai su vitaminu D2 dažniausiai skirti veganams.

Kaip ir kiti riebaluose tirpūs vitaminai (A, E, K) vitamino D atsargos gali būti kaupiamos organizmo riebaliniame audinyje, todėl nėra būtina vitamino D preparatus vartoti kasdien vienodomis dozėmis, tačiau būtina užtikrinti pakankamą šio vitamino suvartojimą, ypač šaltuoju metų laiku.

Vitamino D nauda sveikatai

Vitaminas D padeda organizmui įsisavinti kalcį, todėl yra būtinas normaliam kaulų augimui ir tvirtumui. Cholekalciferolis taip pat būtinas gerai imuninės sistemos veiklai (1), širdies ir kraujagyslių sistemos normaliam funkcionavimui (2). Vitaminas D svarbus tinkamam nervų sistemos funkcionavimui, padeda išvengti depresijos (3).

Vitamino D trūkumas

Vitamino D trūkumas atsiranda dėl nepakankamos gamybos odoje arba nepakankamo kiekio, gaunamo su maistu. Vitamino D trūkumas kūdikiams ir vaikams sukelia rachitą, suaugusiems – didina osteoporozės riziką. Pakankamai vitamino D yra nedaugelyje maisto produktų, todėl šaltuoju metų laiku tikslinga atsargas papildyti maisto papildais.


Vitamino D šaltiniai:

  • Riebi žuvis (lašiša, upėtakis, silkė)
  • Kiaušinio trynys
  • Jaučio kepenys
  • Sviestas

Kadangi nedaugelis maisto produktų natūraliai turtingi vitaminu D, jo gali būti papildomai dedama į pusryčių dribsnius, pieną, sultis ir kt.

Vitamino D dozavimas

Rekomenduojama kasdieninė dozė yra 400 – 800 tarptautinių vienetų (10-20 mikrogramų) per dieną ir neturėtų viršyti 400 tarptautinių vienetų (100 mikrogramų) maksimalios kasdieninės dozės. Daugelio maisto papildų sudėtyje yra 1000-2000 tarptautinių vienetų.

Kai kuriais atvejais vitamino D3 vaistiniai preparatai gali turėti keliasdešimt tūkstančių tarptautinių vienetų, tačiau jie skirti nekasdieniniam vartojimui ir tik kraujo tyrimu patvirtinus didelį trūkumą atsargoms papildyti vienkartine doze kartą per kelias savaites ar kelis mėnesius mėnesius. Tokiu būdu gautas vitaminas D3 kaupiamas kūno riebaluose ir iš lėto išskiriamas į kraują.

Paskutinį kartą atnaujinta 22 lapkričio, 2020

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *