Vaistai nuo pagirių – kaip sau padėti padauginus alkoholio

Parengta admin | 22 lapkričio, 2020

Vaistai nuo pagiriųVieni patiria sunkias pagirias išgėrę vos vieną ar du gėrimus, kiti alkoholio vartojimo padarinius vos jaučia net po didelių išgertuvių. Deja, stebuklingi vaistai nuo pagirių dar nesukurti. Patikimiausias būdas išvengti pagirių, yra visiškai nevartoti alkoholio, tačiau jeigu susivaldyti jau per vėlu, tuomet yra keletas priemonių kaip pagirias sušvelninti.

Pagirios – tai per didelio suvartoto alkoholio kiekio rezultatas. Kiekis, kurį nejausdamas pagirių gali suvartoti žmogus yra individualus ir priklauso tiek nuo žmogaus sudėjimo, tiek nuo jo sveikatos būklės bei daugelio kitų faktorių. Deja, stebuklingų vaistų nuo pagirių nėra.

Po alkoholio pavartojimo jam skylant organizme vyksta įvairūs procesai, susidaro toksiniai skilimo produktai, sukeliantys nemalonius pojūčius:

  • hormoniniai pokyčiai smegenyse
  • dehidratacija – vandens ir elektrolitų praradimas
  • gliukozės kiekio kraujyje pokyčiai
  • raumenų spazmai

Pervargimas taip pat turi didelę įtaką pagirių sunkumo laipsniui, ypač jeigu žmogus išgertuvių metu ilgai vakarojo, užsiėmė aktyvia fizine veikla, po kurios netgi “atsijungus” nepavyksta kokybiškai išsimiegoti.

Priemonės, padedančios lengviau ištverti pagirias:

Gerkite vandenį su elektrolitais

Alkoholis skatina vandens ir mineralinių druskų, dar vadinamų elektrolitais (natris, kalis, kalcis, magnis), pašalinimą iš organizmo. Norint pasijusti geriau, nepakanka gerti paprastą vandenį, geriausiai tinka mineralinis vanduo, taip pat vaistinėse įsigyjami preparatai elektrolitams organizme papildyti. Kartu su vandeniu vartojami elektrolitai padeda išvengti viduriavimo, kuris gana dažnai pasitaiko geriant paprastą vandenį dideliais kiekiais.

Nevartokite daugiau alkoholio

Deja, liaudyje paplitęs posakis kuo susirgai tuo ir gydykis kalbant apie pagirias netinka. Laikinas palengvėjimas – tai tik organizmo apkvailinimas. Blogą savijautą sukelia alkoholio skilimo produktai, o dar daugiau alkoholio tik padidins šių toksinų kiekį organizme, ir pagirios bus dar sunkesnės ir truks ilgiau.

Kava turi pliusų ir minusų

Stipri juoda kava dažnai vartojama palengvinti pagirioms ir greičiau “atsistoti ant kojų”. Tai gali būti racionalu, jeigu tikrai negalite sau leisti ilsėtis ir kitomis priemonėmis gydytis, tačiau kofeino poveikis tik trumpalaikis. Kofeinas veikia stimuliuojančiai, ir trumpam laikui pagerina savijautą, tačiau tuo pat metu jis taip pat veikia dehidratuojančiai, o mažėjant kofeino kiekiui kraujyje energijos lygis mažėja labai greitai.

Miegas ir poilsis

Tai ko gero geriausi vaistai nuo pagirių, o geriausias gydytojas – laikas. Per pertraukas tarp miego nepamirškite vartoti vandens ir druskų tirpalų, o kol miegate, kepenys detoksikuos organizmą ir pabudę jausitės žymiai geriau.

Lengva fizinė veikla

Fizinis krūvis pagerina kraujotaką kepenyse ir inkstuose, ir detoksikacija vyksta greičiau. Tačiau fizinė veikla turėtų būti tokia, kurios metu neprakaituotumėte, kadangi su prakaitu iš organizmo šalinasi vanduo ir druskos, kurių kankinant pagirioms ir taip trūksta. Tinkamiausia veikla yra lengvas pasivaikščiojimas. Nepamirškite nuolat gurkšnoti vandenį su mineralinėmis medžiagomis.

Valgykite po nedaug ir reguliariai

Alkoholio vartojimas yra nemažas iššūkis virškinimo sistemai. Kamuojant pagirioms geriau pasirinkti “lengvesnį” maistą, vengti riebių ir aštrių patiekalų. Svarbu su maistu gauti pakankamai angliavandenių, kadangi vykstant alkoholio šalinimo iš organizmo procesams padidėja gliukozės, kuri gaunama iš angliavandenių, poreikis organizme.

Vaistai nuo pagirių

Specialūs vaistai, skirti pagirioms gydyti, deja yra mažai efektyvūs arba visai neefektyvūs. Galvos skausmui malšinti tinkamiausi tradiciniai medikamentai – ibuprofenas, paracetamolis, aspirinas.

Dažnai dideliais kiekiais vartojant alkoholį, svarbu įsitikinti, kad mityboje netrūksta vitamino B12, kadangi alkoholis slopina šio vitamino pasisavinimą ir ilgainiui gali išsivystyti rimti nervų sistemos pakenkimai.