Bakterinė ar virusinė infekcija? Kaip atskirti?

Parengta admin | 22 rugsėjo, 2022

Bakterinė ar virusinė infekcijaVirusai sukelia virusines infekcijas, bakterijos – bakterines. Taigi, kaip atskirti, bakterinė ar virusinė infekcija?

Bakterinės infekcijos gydomos antibiotikais, o virusinės – ne. Norint išvengti gydymui atsparių bakterijų atsiradimo svarbu laikytis racionalaus antibiotikų vartojimo principų, ir juos naudoti tik tada, kai reikia. Norint teisingai parinkti gydymą, svarbu žinoti bakterinės ir virusinės infekcijos skirtumus.

Virusinės infekcijos

Peršalimas – dažniausiai pasitaikanti virusinė infekcija. Peršalimui būdinga keletas simptomų – bėganti nosis, kosulys, gerklės skausmas, bendras silpnumas, neaukšta temperatūra, miego sutrikimai. Antibiotikai negydo peršalimo, antivirusiniai vaistai taip pat paprastai nereikalingi. Virusinės infekcijos atveju per 3-7 dienas (vaikams iki 14 dienų) pasveikstama be jokio gydymo arba tik palengvinant simptomus vaistais nuo slogos, kosulio, temperatūros. Rekomenduojamas poilsis, vartoti daug skysčių.

Gripas – virusinė infekcija, sukelianti panašius simptomus į peršalimo, taip pat būdingi viso kūno skausmai, dažnai apibūdinami kaip kaulų laužymas, taip pat, skirtingai nu peršalimo, būdinga staigiai pakylanti aukšta temperatūra – 38 laipsniai ir daugiau. Pradėjus vartoti antivirusinius vaistus per pirmas 48 valandas nuo susirgimo pradžios galima sutrumpinti ligos trukmę ir sumažinti komplikacijų tikimybę, todėl svarbu žinoti gripo ir peršalimo skirtumus. Gripo išvengti padeda gripo vakcina, kurią reikia kartoti kasmet.

Bakterinės infekcijos

Žiemos sezono bakterinės infekcijos, skirtingai nuo peršalimo, dažniausiai pasireiškia vienu simptomu, pvz. tik gerklės ar ausies skausmu. Jei gerklės skausmas jaučiamas kartu su kitais simptomais – sloga ir (ar) kosuliu, greičiausiai tai peršalimas. Bakterinės infekcijos atveju temperatūra paprastai būna 38 laipsniai ir daugiau, o pati liga suaugusiems trunka ilgiau nei peršalimas – 10 – 14 dienų.

Bakterinė infekcija dažnai pasitaiko kaip virusinės infekcijos komplikacija, todėl jeigu laikantis poilsio rėžimo, vartojant daug skysčių peršalimas nepraeina 7 ir daugiau dienų, nekrenta temperatūra, reikėtų įtarti bakterinę infekciją. Patvirtinti bakterinė ar virusinė infekcija galima atlikus kraujo tyrimą bei tepinėlį.