Vėjaraupiai: simptomai, gydymas, profilaktika.

Parengta admin | 2 sausio, 2021

VejaraupiaiVėjaraupiai – tai labai užkrečiama ūminė virusinė infekcinė liga, kurią sukelia varicella – zoster virusas. Dažniausiai vėjaraupiais serga vaikai, bet gali sirgti ir suaugę. Paprastai vaikai perserga lengvesne forma nei suaugusieji.

Vėjaraupiais užsikrečiama nuo sergančiojo liečiant pūsleles ar aplinką su kuria kontaktavo ligonis. Galima užsikrėsti ir per seiles kosint, čiaudint ar tiesiog įkvepiant patalpų orą, kadangi virusas ilgai išlieka aktyvus uždarose patalpose, tačiau greit žūna lauke veikiant ultravioletiniams spinduliams.

Vėjaraupių simptomai

Vėjaraupiai pasireiškia pūsleliniu odos ir gleivinių bėrimu, stipriu niežėjimu, karščiavimu, bendru silpnumu, raumenų skausmu, pablogėjusiu apetitu, retesniais atvejais pykinimu ir vėmimu. Vėjaraupių inkubacinis periodas – 10 – 21 diena, tai reiškia, kad liga gali pasireikšti net ir praėjus 3 savaitėms nuo kontakto su sergančiuoju.

Ligonis jau neužkrečiamas, kai visos vandeningos pūslelės subliūkšta, išdžiūva ir užsideda šašiukai. Paprastai pasveikstama per 1 – 2 savaites nuo ligos pradžios. Kartą persirgus vėjaraupiais įgyjamas imunitetas, tačiau retais atvejais (maždaug vienu atveju iš 500) liga gali ir pasikartoti.

Vėjaraupių gydymas

Specifinio vėjaraupių gydymo nėra, taikomas tik simptominis gydymas. Esant stipriam niežėjimui skiriami geriamieji antihistamininiai (antialerginiai) vaistai, spuogeliai tepami niežejimą slopinančiais tepalais ar tirpalais.

Temperatūrai mažinti skiriami nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo paracetamolis arba ibuprofenas. Ligos metu svarbu vartoti daug skysčių.

Esant pūslelėms burnoje vengti aštraus ir sūraus maisto, skausmui burnoje malšinti galima naudoti pastiles nuo gerklės skausmo, mažesniems vaikams gali padėti tepaliukus su lidokainu skirtus dygstančių dantukų skausmui malšinti.

Esant nusiplusiam imunitetui, nėščiosioms ir vaikams gali būti skiriami antivirusiniai vaistai (acikloviras) palengvinti ligos eigai ir išvengti komplikacijų. Acikloviras efektyviausias per pirmas 24 valandas nuos simptomų pasireiškimo.

Norint išvengti nudraskymų ir spuogelių bakterinės infekcijos svarbu trumpai kirpti vaikams nagus, jei būtina mažesniems vaikams nakčiai galima mauti pirštinaites.

Anksčiau spuogeliams dezinfekuoti buvo plačiai naudojama brilijantinė žaluma jau nerekomenduojama, nes gydomojo poveikio neturi, o dezinfekavimui yra ir pažangesnių bespalvių priemonių. Esant bakterinės infekcijos požymių – paraudimui aplink šašiuką, patinimui skiriami antibiotikų tepaliukai.

Vėjaraupių komplikacijos

Vėjaraupiai – dažniausiai nepavojinga infekcija, tačiau esant silpnam imunitetui, kūdikiams ir mažiems vaikams, nėščiosioms, gali pasireikšti rimtos komplikacijos.

Dažniausia vėjaraupių komplikacija – bakterinė spuogelių infekcija. Patekus užkratui per nudraskytą šašiuką aplink oda parausta, patinsta, po oda susidaro pūlinukas. Negydant infekcija gali patekti į kraują ir sukelti sepsį. Net ir praėjus keletui dienų nukritus šašiukui svarbu stebėti odos pokyčius. atsiradus paraudimams ar vaikui pakartotinai sukarščiavus, būtina kreiptis į gydytoją.

Kartą persirgus vėjaraupiais virusas lieka organizme, ir nusilpus imunitetui gali sukelti juostinę pūslelinę.

Ypač pavojingi vėjaraupiai nėščioms moterims, nes gali sukelti vaisiaus apsigimimus ar persileidimą, todėl jei moteris nesirgus vėjaraupiais svarbu pasiskiepyti dar prieš planuojant nėštumą.

Retesnės vėjaraupių komplikacijos – pneumonija, encefalitas.

Vėjaraupių profilaktika

Vienintelė efektyvi vėjaraupių profilaktikos priemonė – vakcina. Rekomenduojamos dvi vakcinos dozės. Pasiskiepijusieji retais atvejais taip pat gali sirgti vėjaraupiais, tačiau lengva ligos forma. Skiepai taip pat padeda išvengti juostinės pūslelinės.

Parengta pagal www.medicalnewstoday.com informaciją.