Anemija vaikui. Kaltas pienas?

Parengta admin | 26 gruodžio, 2020

Anemija vaikuiAnemija vaikui, liaudyje dar vadinama mažakraujyste – tai liga, pasireiškianti sumažėjusiu hemoglobino kiekiu kraujyje ir dėl to suprastėjusiu kraujo gebėjimu pernešti deguonį. Vaikams anemija dažniausiai pasireiškia sumažėjusiu apetitu, padidėjusiu dirglumu, greitu nuovargiu,  galvos skausmu, neįprastu tam tikrų produktų noru.

Dažniausiai pasitaikanti anemijos rūšis vaikams – geležies stokos anemija. Ją sukelia per mažas su maistu gaunamos geležies kiekis. Bet kuo čia dėtas pienas?

Dažnai mamos skundžiasi, kad vaikas beveik nieko nevalgo, o geria tik karvės pieną. Pienas – svarbus kalcio ir baltymų šaltinis augančiam vaikui, tačiau be saiko leisti vaikui gerti pieną taip pat nereikėtų. Pienas užpildo vaiko skrandį ir sukelia sotumą, todėl vaikas nenori valgyti jokio kito maisto, taip pat ir turinčio geležies.

Dar viena priežastis dėl kurios gali išsivystyti anemija vaikui – piene esantis kalcis ir kazeinas virškinamajame trakte prisijungia geležį ir organizmas negali jos įsisavinti bei panaudoti kraujo ląstelių gamybai.

Norint išvengti šių neigiamų karvės pieno savybių, reikėtų vaikui leisti jį vartoti teisingai. Per dieną 1-2 metų vaikas neturėtų išgerti daugiau nei 0,5 litro pieno, 2-3 metų vaikas – ne daugiau 0,75 litro pieno, jei vartojama kitų pieno produktų – dar mažiau. Kūdikis iki vienerių metų karvės pieno neturėtų vartoti visai. Karvės pienas turėtų būti geriamas praėjus bent dviem valandoms nuo geležies turinčių produktų (mėsos, daržovių) suvartojimo laiko.