Narių vertinimas: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Lydytas sviestas GhiGhi, kitaip vadinamas lydytas arba išgrynintas sviestas Indijoje naudojamas per amžius. Lietuvoje taip pat, kad sviestas ilgiau nesugestų, pagal tą pačią technologiją apdorodavo kaimišką sviestą. Atsiradus pramoninei sviesto gamybai lydytas sviestas buvo užmirštas, o dabar vėl atrandami lydyto sviesto privalumai.

Gydytojai ir dietologai visame pasaulyje vis garsiau kalba apie ghi sviesto naudą kūdikių ir vaikų organizmui.

Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja kūdikius iki 6 mėnesių maitinti išskirtinai tik mamos pienu. Vėliau, padidėjus maisto medžiagų ir kalorijų poreikiui vaikas turi būti primaitinamas tirštu maistu. Vaikai iki dvejų metų apie pusę kalorijų turi gauti iš riebalų. Mamos pieno riebalus pamažu keičiant riebalais iš tiršto maisto, kyla klausimas, kokie riebalai tinkamiausi kūdikiui ir mažam vaikui.

Kas tai yra Ghi sviestas? Tai iš tikrųjų yra grynieji sviesto riebalai. Tai paprastas sviestas, iš kurio ilgai kaitinant ant silpnos ugnies pašalinami pieno baltymai, angliavandeniai ir vanduo. Tai puikus produktas visiems, netoleruojantiems pieno cukraus laktozės ar baltymo kazeino. Vaikams – tai tinkamas riebalų šaltinis, nesukeliantis paprastam sviestui būdingų alergijų.

Ghi sviesto sudėtyje gausu vitaminų A, D, E, taip pat smegenų vystymuisi būtinų riebalų rūgščių. Ghi sviestas yra malonaus skonio ir lengvai virškinamas. Nors kiti pieno produktai dėl didelio kiekio baltymų nerekomenduojami kūdikiams iki metų, ghi sviestas neturi šio neigiamo poveikio ir yra vienas tinkamiausių produktų gardinti patiekalus kūdikiams ir vaikams.