Avietė

Parengta admin | 8 vasario, 2020

AvietėPaprastoji avietė (rubus idaeus) – tai 1-2 m. aukščio puskrūmis, paplitęs Europos, Azijos, Šiaurės Amerikos miškuose, pamiškėse, kirtimuose. Plačiai paplitęs ir Lietuvoje. Vaistinė žaliava – aviečių vaisiai ir lapai. Vaisiai renkami liepą – rugpjūtį, lapai – birželį – rugsėjį. Vaisiai gali būti vartojami švieži, džiovinti arba šaldyti.

Aviečių vaisiuose gausu vitaminų (C, B1, B9, PP, karotino), bioflavanoidų, ląstelienos, mineralinių medžiagų (geležies, vario, fosforo, jodo), organinių rūgščių (salicilo, obuolių, vyno, skruzdžių). Aviečių lapuose yra daugelis aukščiau išvardintų medžiagų, taip pat randama didesnis kiekis vitamino C, E, karotinoidų.

Aviečių preparatai veikia priešuždegimiškai, mažina karščiavimą, skatina prakaitavimą, veikia antibakteriškai, malšina skausmą, mažina cukraus kiekį kraujyje, tinka vartoti kaip vitaminų šaltinis gydant avitaminozes. Aviečių lapai ir vaisiai vartojami peršalus, sergant kvėpavimo takų ligomis, kaip pagalbinė priešuždegiminė priemonė gydant reumatą, skatina žaizdų gijimą, stiprina kraujagyslių sieneles. Avietė dėl sudėtyje esančio didelio kiekio mineralinių druskų teigiamai veikia širdies ritmą.

Įspėjimai: aviečių lapų preparatų nerekomenduojama vartoti esant nenustatytos kilmės viduriavimui, sergant inkstų ligomis.