Kategorijos archyvai: Vitaminai ir maisto papildai

Svarbiausi vitaminai žiemai: kaip nesusirgti kai visi serga

Vos tik atvėsus orams ir prasidėjus peršalimo ligų sezonui padidėja tam tikrų vitaminų ir mineralų poreikis. Sušvelninti šaltojo sezono padarinius sveikatai gali padėti tinkamai parinkti vitaminai žiemai. Sumažejusi oro temperatūra, sutrumpėjusios dienos, prasidėjęs šildymo sezonas neigiamai veikia visą organizmą – silpnėja imunitetas, prastėja odos būklė, blogėja nuotaika.

Glutaminas – naudingas maisto papildas sportuojantiems

Ko gero labiausiai paplitusi aminorūgštis, kuri dalyvauja baltymų sintezėje – glutaminas, dar kitaip vadinamas glutamo rūgšties amidu. Nors ši aminorūgštis, iš dvidešimt žinomų, nėra būtiniausia, tačiau ji be galo svarbi intensyvia fizine veikla užsiimančiam asmeniui, pvz. profesionaliam sportininkui, ar sergant virškinimo sistemos ligomis. Taip pat ši aminorūgštis padeda greičiau užgyti žaizdoms po įvairių sužeidimų bei skatina greitesnį raumenų… Skaityti daugiau »

Vitaminai – kas tai?

Vitaminai – tai biologiškai aktyvūs organiniai junginiai, kurie būtini labai mažais kiekiais daugeliui žmogaus organizme vykstančių medžiagų apykaitos procesų. Žmogus vitaminų gauna su maistu, kai kuriuos vitaminus (B1, B12) sintetina žarnyno bakterijos.

Kordicepsas – ar tai tikrai grybas?

Vis daugiau dėmesio šiandien sulaukia Rytuose jau nuo senų laikų vartojamas, tačiau mums dar neįprastas kordicepsas (kordycepsas). Tai vienas labiausiai vertinamų natūralių vaistų Kinijoje, dar vadinamas  augalu imperatoriumi, ilgaamžiškumo grybu ir kitais didingais pavadinimais. Taigi, kas iš tikrųjų yra kordycepsas ir kuo jis naudingas sveikatai?

Vitaminai akims. Ko labiausiai reikia?

Geras regėjimas daugeliui iš mūsų yra savaime suprantamas dalykas, tačiau tik iki tol, kol suprastėjusi rega ima pastebimai bloginti gyvenimo kokybę. Yra dalykų, tokių kaip senėjimas, ligos ar traumos, kurių negalime pakeisti, tačiau kai kuriais atvejais akių sveikatą gali pagerinti vitaminai akims.

Kreatinas

Kreatinas yra medžiaga, natūraliai egzistuojanti žmogaus organizme. Pusė organizmui reikalingo kreatino yra gaunama su maistu, kita pusė pagaminama kepenyse, inkstuose ir kasoje iš aminorūgščių ir per kraują pernešama į raumenis. Trečdalis kreatino organizme yra laisvo kreatino pavidalu, kita dalis – fosfokreatino pavidalu.

Soja

Soja – tai vienmetis žolinis ankštinių šeimos augalas. Azijoje šis augalas vartojamas maistui jau beveik 5000 metų. Sojų pupelėse yra ypač daug baltymų, nesočiųjų riebalų rūgščių, ląstelienos, vitaminų. Sojose gausu izoflavonų – tai augalinės kilmės biologiškai aktyvios medžiagos, savo struktūra panašios į moters lytinį hormoną estrogeną.