Kategorijos archyvai: Vitaminai ir maisto papildai

Vitaminas K

Vitaminas K organizme  palaiko normalų kraujo krešėjimą, stabdo kraujavimą, skatina žaizdų gijimą, dalyvauja organizmo regeneracijos procesuose, didina atsparumą infekcijoms augimui, kartu su vitaminu D dalyvauja kaulų atsinaujinimo procesuose, palaiko vyresnių žmonių kaulų stiprumą, gali sumažinti osteoporozės riziką, būtinas normaliai inkstų veiklai.

Vitaminas E (tokoferolis)

Vitaminas E (tokoferolis) organizme veikia kaip antioksidantas, apsaugo kūno ląsteles nuo laisvųjų radikalų poveikio, lėtina senėjimo procesus, skatina organizmo audinių atsinaujinimą, stiprina imunitetą, mažina riziką sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Natūralūs vitamino E šaltiniai yra nerafinuotas aliejus, kiaušinio trynys, kepenys, riešutai, žirniai, pupelės, špinatai, pieno produktai. 

Vitaminas D: nauda, šaltiniai, trūkumo požymiai.

Vitaminas D yra vienas svarbiausių vitaminų žmogaus organizmui. Tai riebaluose tirpus vitaminas, dėl šios savybės galintis kauptis žmogaus riebaliniame audinyje ir  išsiskirti ilgą laiką. Yra 2 vitamino D formos – vitaminas D3 (gyvulinės kilmės cholekalciferolis) ir vitaminas D2 (augalinės kilmės ergokalciferolis).

Vitaminas C (askorbo rūgštis)

Vitaminas C (askorbo rūgštis) yra vandenyje tirpus vitaminas. Askorbo rūgštis veikia kaip antioksidantas, saugantis nuo laisvųjų radikalų žalingo poveikio. Vitaminas C padeda išvengti kai kurių širdies ir kraujagyslių ligų,  yra svarbus medžiagų apykaitai, stiprina organizmo atsparumą infekcijoms, skatina žaizdų gijimą, padeda organizmui įsisavinti geležį. 

Vitaminas A (retinolis)

Vitaminas A (retinolis) yra būtinas odos ir gleivinių lastelių susidarymui ir atsinaujinimui, yra svarbus regėjimui – padeda skirti šviesą, tamsą ir spalvas. Retinolis svarbus normaliam augimui, kaulų ir dantų formavimuisi, nervų sistemos veiklai ir organizmo atsparumui ligoms (imunitetui).