Kategorijos archyvai: Vitaminai ir maisto papildai

L karnitinas

L – karnitinas yra natūraliai organizme gaminama medžiaga, būtina energijos gamybai iš riebalų. Esant padidėjusiam poreikiui – sportuojantiems, intensyviai dirbantiems žmonėms, esant stresui, vartojant daug riebalų, L – karnitino gali pritrūkti. L – karnitinas skatina riebalų oksidaciją, dėl to neleidžia jiems kauptis, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, teigiamai veikia kūno raumenų ir riebalų santykį, teikia energijos raumenims, pagerina jų… Skaityti daugiau »

Manganas

Manganas yra mikroelementas, būtinas fermentų, dalyvaujančių angliavandenių, riebalų ir baltymų apykaitoje, komponentas, dalyvauja jungiamojo audinio susidaryme, svarbus kaulų augimui, reprodukcinėms funkcijoms. Mangano šaltiniai: riešutai, ananasai, lapinės daržovės, grūdai, ankštiniai, mėlynės, arbata. Suaugusiems per parą rekomenduojama suvartoti 2 mg mangano. 

Varis

Varis padeda organizmui pasisavinti geležį, svarbus nervinėms funkcijoms, kaulų augimui, įeina į daugelio fermentų sudėtį. Varis įeina į tamsaus pigmento melanino sudėtį, veikia kaip antioksidantas, kartu su vitaminu C reikalingas jungiamojo audinio elastino susidarymui.

Jodas

Jodas yra mikroelementas, būtinas normaliam organizmo augimui ir vystymuisi. Jis yra būtinas skydliaukės hormonų komponentas. Skydliaukės hormonai veikia širdies ritmą, kraujospūdį, kūno temperatūrą, medžiagų apykaitą ir kūno svorį. Jodo šaltiniai: joduota druska, žuvis, moliuskai, jūros dumbliai, vanduo, kiaušiniai, pieno produktai. Suaugusiems per parą reikia apie 150 mikrogramų jodo. Vartojant joduotą druską papildomai vartoti jodo nereikia.

Fluoras

Fluoras yra būtinas mikroelementas kaulams ir dantims formuotis, svarbus ėduonies profilaktikai. Trūkstant fluoro padidėja dantų ėduonies, osteoporozės rizika. Fluoro šaltiniai: kava, arbata, soja, špinatai, ryžiai, svogūnai.

Chromas

Chromas yra būtinas mikroelementas riebalų ir angliavandenių apykaitai žmogaus organizme, dalyvauja energijos gamyboje organizme iš angliavandenių, riebalų ir baltymų, stimuliuoja riebiųjų rūgščių ir cholesterolio, reikalingų smegenų veiklai ir kitiems organizme vykstantiems procesams, sintezę. Chromas didina insulino efektyvumą mažinti gliukozės kiekį kraujyje, gali padėti išvengti diabeto. Reguliuodamas cukraus kiekį kraujyje chromas gali mažinti potraukį saldumynams.

Geležis

Geležis yra būtina normaliai žmogaus organizmo veiklai. Geležis įeina į hemoglobino sudėtį. Hemoglobinas yra baltymas, esantis raudonuosiuose kraujo kūneliuose, kuris perneša deguonį į visus organizmo organus ir audinius. Geležis svarbi raumenų veiklai, įeina į kai kurių fermentų sudėtį, svarbi imunitetui.

Fosforas

Fosforas organizme yra junginių su deguonimi – fosfatų forma. Didžioji žmogaus organizme esančio fosforo dalis yra sukaupta kauluose ir dantyse, įeina į ląstelių membranų sudėtį. Mažas fosforo kiekis dalyvauja įvairiose organizme vykstančiose biocheminėse reakcijose.

Kalis

Kalis yra svarbus kraujospūdžio reguliavimui organizme, kartu su natriu būtinas vandens kiekio ląstelėse  palaikymui. Kalis reikalingas valingiems skeleto raumenų sutraukimams ir nevalingiems širdies raumens ir virškinamojo trakto raumenų susitraukimams. Kalis svarbus nervinio impulso perdavimui, energijos gamybai iš baltymų, riebalų ir angliavandenių medžiagų apykaitos metu.

Kalcis

Kalcis – tai labiausiai organizme paplitęs mineralas. 99 procentai kalcio organizme yra kauluose ir dantyse. Kalcis svarbus nervinio impulso perdavimui, kaulų tvirtumui, raumenų susitraukimui ir kraujo krešėjimui. Kalcio šaltiniai: pienas ir jo produktai, žuvis, moliuskai, sojos pupelės. Suaugusiems per parą rekomenduojama suvartoti 1000 – 1200 mg, moterims po menopauzės osteoporozės profilaktikai – 1500 mg kalcio.

Magnis

Magnis yra vienas iš svarbiausių organizmui mineralų. Jis būtinas normaliai nervų sistemos veiklai, raumenims, širdžiai. Šis mineralas reikalingas kalcio, natrio, fosforo, kalio įsisavinimui, svarbus energijos gamybai ląstelėse, kolageno sintezei, reikalingas cukraus kiekio kraujyje reguliavimui, palaiko normalų kraujospūdį.

Vitaminas B12 (kobalaminas)

Vitaminas B12 (kobalaminas) – tai vandenyje tirpus vitaminas, saugomas kepenyse. Vitaminas B12 reikalingas normaliai nervinių ląstelių veiklai. Kartu su vitaminu B9 (folio r.) svarbus raudonųjų kraujo ląstelių susidarymui ir geležies panaudojimui organizme. Vitaminas B12 dalyvauja įvairiose medžiagų apykaitos reakcijose, kurių metu ir angliavandenių, riebalų ir baltymų gaunama energija.

Vitaminas B6 (piridoksinas)

Vitaminas B6, dar vadinamas piridoksinu, dalyvauja baltymų ir angliavandenių skaidyme, insulino gamyboje, raudonųjų ir baltųjų kraujo ląstelių formavimesi, fermentų ir kitų organizmo junginių sintezėje. Vitaminas B6 svarbus nervų sistemos veiklai, organizmo atsparumui infekcijoms. Šis vitaminas reikalingas vitamino B12 įsisavinimui [1].

Vitaminas B5 (pantoteno rūgštis)

Vitaminas B5 (dar vadinamas pantoteno rūgštimi, vitaminu PP), yra vandenyje tirpus vitaminas, antioksidantas, dalyvaujantis baltymų, angliavandenių,  ir riebalų skaidyme. Pantoteno rūgštis svarbi augimui, dauginimuisi, dalyvauja hemoglobino ir hormonų sintezėje,  mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje, dalyvauja organizmo detoksikacijoje, skatina žaizdų gijimą. 

Vitaminas B3 (niacinas)

Vitaminas B3, dar vadinamas niacinu, nikotinine rūgštimi, nikotinamidu, niacinamidu, kartu su vitaminu B1, B2, B6, ir pantoteno rūgštimi dalyvauja energijos gamyboje iš maiste esančių angliavandenių, riebalų ir baltymų. Šis vitaminas taip pat dalyvauja skrandžio rūgšties sintezėje. Vitaminas B3 reikalingas toksinams iš organizmo šalinti, kai kurių hormonų sintezei ir normaliai organizmo fermentų funkcijai, nervų sistemos veiklai.