Kategorijos archyvai: Vitaminai ir maisto papildai

Vitaminas B6 (piridoksinas)

Vitaminas B6, dar vadinamas piridoksinu, dalyvauja baltymų ir angliavandenių skaidyme, insulino gamyboje, raudonųjų ir baltųjų kraujo ląstelių formavimesi, fermentų ir kitų organizmo junginių sintezėje. Vitaminas B6 svarbus nervų sistemos veiklai, organizmo atsparumui infekcijoms. Šis vitaminas reikalingas vitamino B12 įsisavinimui [1].

Vitaminas B5 (pantoteno rūgštis)

Vitaminas B5 (dar vadinamas pantoteno rūgštimi, vitaminu PP), yra vandenyje tirpus vitaminas, antioksidantas, dalyvaujantis baltymų, angliavandenių,  ir riebalų skaidyme. Pantoteno rūgštis svarbi augimui, dauginimuisi, dalyvauja hemoglobino ir hormonų sintezėje,  mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje, dalyvauja organizmo detoksikacijoje, skatina žaizdų gijimą. 

Vitaminas B3 (niacinas)

Vitaminas B3, dar vadinamas niacinu, nikotinine rūgštimi, nikotinamidu, niacinamidu, kartu su vitaminu B1, B2, B6, ir pantoteno rūgštimi dalyvauja energijos gamyboje iš maiste esančių angliavandenių, riebalų ir baltymų. Šis vitaminas taip pat dalyvauja skrandžio rūgšties sintezėje. Vitaminas B3 reikalingas toksinams iš organizmo šalinti, kai kurių hormonų sintezei ir normaliai organizmo fermentų funkcijai, nervų sistemos veiklai.

Vitaminas B2 (riboflavinas)

Vitaminas B2 (riboflavinas)– tai lengvai pasisavinamas vandenyje tirpus vitaminas, kurio organizme kaupiama labai maži kiekiai, todel jo atsargos turi būti papildytos kasdien. Kaip ir kiti B grupės vitaminai, vitaminas B1 svarbus medžiagų apykaitai organizme. Dalyvaujant riboflavinui iš angliavandenių, riebalų ir baltymų gaunama energija.

Vitaminas B1 (tiaminas)

Vitaminas B1 (tiaminas) organizme dalyvauja energijos gamyboje iš angliavandenių, svarbus širdies, raumenų, nervų sistemos veiklai. Tiaminas padeda atsigauti po stresų, palaiko normalų augimą ir vystymąsi, vaisingumą, laktaciją. Per parą suaugusiam žmogui reikia apie 1,2 mg vitamino B1. Nėščioms moterims – 1,4 mg, žindančioms – 1,5 mg vitamino B1. 

Vitaminas K

Vitaminas K organizme  palaiko normalų kraujo krešėjimą, stabdo kraujavimą, skatina žaizdų gijimą, dalyvauja organizmo regeneracijos procesuose, didina atsparumą infekcijoms augimui, kartu su vitaminu D dalyvauja kaulų atsinaujinimo procesuose, palaiko vyresnių žmonių kaulų stiprumą, gali sumažinti osteoporozės riziką, būtinas normaliai inkstų veiklai.

Vitaminas E (tokoferolis)

Vitaminas E (tokoferolis) organizme veikia kaip antioksidantas, apsaugo kūno ląsteles nuo laisvųjų radikalų poveikio, lėtina senėjimo procesus, skatina organizmo audinių atsinaujinimą, stiprina imunitetą, mažina riziką sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Natūralūs vitamino E šaltiniai yra nerafinuotas aliejus, kiaušinio trynys, kepenys, riešutai, žirniai, pupelės, špinatai, pieno produktai.