Kategorijos archyvai: Sveika mityba

Sveika mityba. Sveikas maistas.

Kava: gerti ar negerti

Kava – tai vienas populiariausių gėrimų. Pasaulyje kasdien suvartojama daugiau nei 5 milijardai puodelių. Daugelis žmonių neįsivaizduoja ryto be kavos puodelio. Tačiau ar kavą vartoti sveika? Daugybė mokslinių tyrimų atskleidė tiek neigiamus, tiek teigiamus kavos vartojimo aspektus.

Šefo receptai – kiekvienam, maistą mylinčiam, žmogui

Turbūt kiekvienas esate atsibudę anksti ryte ar nuėję miegoti skaudančia galva ir mąstę: „Mano vaikas nieko nevalgo!“, „Rytoj dukros/sūnaus gimtadienis, o aš neturiu idėjų, ką patiekti svečiams“? Tokiais atvejais visada atsiminkite „Šefo receptus“, nes čia pristatomi receptai iš viso pasaulio virtuvių. Galite rasti ne tik, ką paruošti gimtadieniams ar kitoms didžiosioms šventėms bei progoms, bet ir sotiems pusryčiams… Skaityti daugiau »

Kavos aparatai pagal gyvenimo būdą

Kavos aparatas pagal gyvenimo būdą Kava yra tapusi maloniu ryto pradžios simboliu, jaukių susitikimų dalininku ar net tam tikra gyvenimo būdo dalimi. Tie, kurie pajaučia geros kavos kerus, natūralu, jog kažkada ima svarstyti ir apie kavos aparatą namuose. 

Vitamino D nauda organizmui. Dozavimas

Vitamino D nauda sveikatai neabejojama ir atliekama vis daugiau ją pagrindžiančių tyrimų. Vitaminas D yra riebaluose tirpi medžiaga, būtina normaliam žmogaus organizmo funkcionavimui. Tai vienas svarbiausių vitaminų. Vitaminas D dar vadinamas saulės vitaminu, kadangi jis šiltuoju metų laiku gaminamas odoje veikiant UV saulės spinduliams.

Kaip nepersivalgyti karantino metu būnant namuose

Kaip nepersivalgyti karantino metu? Nors buvimas namuose karantino metu yra geriausias būdas norint sustabdyti COVID – 19 plitimą, dėl streso ir nuobodulio neretai gresia persivalgymas. Nesveiki valgymo įpročiai ilgainiui neigiamai veikia sveikatą, didina nutukimo, širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

Pigus ir sveikas maistas. Ar taip būna?

Nors beveik niekas neabejoja, kad sveikata yra brangiausias turtas, dažnai, norėdami sutaupyti, vis dar tai darome maisto sąskaita. Sveikas maistas mūsų šalyje vis dar asocijuojasi su prabanga. Tačiau ar gali būti pigus ir sveikas maistas?

Alyvuogių aliejaus nauda sveikatai

Alyvuogių aliejaus nauda sveikatai jį spaudžiančiose šalyse neabejojama. Alyvuogių aliejus, vienas gausiausiai vartojamų produktų visame pasaulyje, ypač Viduržemio jūros regione, vis dažniau vertinamas ne tik kaip maistas, bet ir kaip vaistas. Atliekama vis daugiau mokslinių tyrimų, pagrindžiančių alyvuogių aliejaus naudą sveikatai. Vertingiausias yra pirmojo spaudimo, dar vadinamas ypač tyras, alyvuogių aliejus.

Atminčiai gerinti gali padėti ir maistas

Nuovargis, stresas, senėjimas ir kiti faktoriai neigiamai veikia dėmesio koncentraciją ir atmintį. Laiko nesustabdysim, gyventi be streso ir nuovargio taip pat beveik neįmanoma, tačiau galime padėti sau vartodami kai kuriuos produktus atminčiai gerinti.

Kava be kofeino: ar tikrai sveikiau?

Nepaisant kai kurių teigiamų kofeino savybių, kai kuriems žmonėms rekomenduojama įprastą kavą keisti kofeino neturinčia. Kava be kofeino rekomenduojama pagyvenusiems žmonėms, nėščioms ir maitinančioms moterims, taip pat žmonėms kenčiantiems nuo padidėjusio kraujospūdžio, inkstų veiklos sutrikimų, nerimo, nemigos ar kitų nervų sistemos sutrikimų. Kofeinas, nors ir nėra oficialiai pripažintas narkotine medžiaga, daug kavos vartojantiems gali sukelti priklausomybę. Dėl šių… Skaityti daugiau »

Sveikas maistas. 10 maistingiausių produktų.

Įsivaizduokite kad sveikas maistas būtų skanus, padėtų išlaikyti normalų kūno svorį, pagerintų nuotaiką ir sumažintų riziką sirgti įvairiomis ligomis. Taip nebūna? Įvertinus keleto tyrimų, atliktų Šiaurės Amerikoje ir Vakarų Europoje duomenis, atrinkta 10 naudingiausių sveikatai maisto produktų.

Spirulina – pavasariniam nuovargiui įveikti

Žemėje yra daugiau kaip 25000 rūšių dumblių, kurie skiriasi dydžiu ir maitinimosi būdais. Seniausi yra melsvadumbliai, atsiradę maždaug prieš 4 milijardus metų. Melsvadumblis Spirulina platensis – viena iš seniausių gyvybės formų pasaulyje sukaupusi daugiau nei 50 žmogaus organizmui reikalingų biologiškai aktyvių medžiagų: vitaminų, mineralų, nepakeičiamųjų amino rūgščių, riebalų rūgščių, pigmentų. Sakoma, kad 2 gramai Spirulinos biologiškai aktyviomis medžiagomis prilygsta 1… Skaityti daugiau »

Prieskoniai – maistui ir sveikatai

Tinkamai parinkti prieskoniai gali ne tik neatpažįstamai pakeisti paprastų patiekalų skonį, bet dažnai pasižymi ir sveikatai naudingomis savybėmis. Tam tikrų prieskonių naudojimas kasdieniniame gyvenime gali padėti išvengti daugelio ligų bei sušvelninti simptomus. Vaistinių savybių turintys prieskoniai nuo seno vertinami visame pasaulyje.

Medus sveikatai: per amžius ir šiandien

Medus – vienas seniausiai žmonių vartojamų maisto produktų ir vaistų. Saldų ir aromatingą bičių maistą žmonės vartojo ir vertino kur kas seniau, nei pradėjo mėgautis pienu ir kepti duoną. Medus sveikatai turi ypatingą naudą. Mūsų protėviai naudojosi gydydami įvairias ligas, taip pat šventinio maisto ir gėrimų ruošimui.

Bananai gali apsaugoti nuo daugelio ligų

Bananai yra svarbus energijos šaltinis. Juose daug angliavandenių – sacharozės, fruktozės, gliukozės, vitaminų, mineralinių medžiagų.  Pora bananų suteikia pakankamai energijos 90 minučių trukmės intensyviai mankštai, todėl jie yra ypač vertinami sportininkų.

Žalioji arbata: skanu ir sveika

Žalioji arbata gaunama iš Azijoje augančio augalo Camellia sinensis lapų ir jaunų pumpurų. Tai pati šviežiausia ir mažiausiai apdirbta arbatos rūšis. Žalioji arbata yra antras dažniausiai vartojamas gėrimas pasaulyje po geriamojo vandens. Kinijoje ir Indijoje žaliosios arbatos gydomosios savybės buvo žinomos šimtus metų, šiandien ji plačiai naudojama visame pasaulyje.