Kategorijų archyvai: Vitaminai ir maisto papildai

Natūralus kanapių aliejaus poveikis: vis dar gajūs mitai apie CBD produktus Lietuvoje

Nors CBD produktai Lietuvoje yra teisėti ir tai patvirtinta įstatymais, vis dar pasitaiko žmonių, kurie prisibijo šių produktų, manydami, kad tai yra narkotinės medžiagos. Vis dar sklando įvairūs mitai apie tai, kas yra CBD aliejus ir kaip jis veikia. CBD produktai yra ypač populiarūs įvairiose pasaulio valstybėse.  Mitas – CBD yra narkotikai Labai dažnai vis dar pasitaiko manančių,… Skaityti toliau »

Intraveninė vitaminų terapija – ar tai tikrai naudinga, o gal tik apgaulė?

Intraveninė vitaminų terapija – nauja mada, ateinanti į sveikatos priežiūrą. Reklamose girdime – “padės atstatyti organizmą”, “suteiks energijos”, “sumažins nuovargį”, “išsaugos jaunystę”, “detoksikuos”, “padės atsigauti po ligų”, “palengvins pagirias”, “sustiprins imunitetą”, “atpumpuos organizmą” ir dar daug įvairių viliojančių frazių. Bet kas tai iš tiesų yra ir kokia tokios terapijos reali nauda? Gal tai tik būdas pasipelnyti nesuteikiant jokios… Skaityti toliau »

Raudonųjų ryžių ekstraktas

Raudonųjų ryžių ekstraktas gaunamas iš fermentuotų ryžių, raudoną spalvą įgavusių dėl fermentacijos metu naudotų mielinių grybų. Šie ryžiai yra tradicinė Azijos virtuvės dalis. Vienas iš gerai žinomų raudonųjų ryžių tipų yra “Hong Qu” Kinijoje ir “Angkak” pietryčių Azijoje. Šie raudonieji ryžiai yra naudojami ne tik maisto gaminime, bet ir kaip natūralūs priedai spalvoms ir skoniui. Raudonųjų ryžių ekstraktas… Skaityti toliau »

CBD nauda

CBD aliejus yra augalinės kilmės produktas, kurį gauname iš kanapių augalo. Jis yra galingas natūralus ingredientas, kuris gali pasiūlyti įvairių naudų sveikatai. Viena iš pagrindinių CBD aliejaus savybių yra jo potencialus skausmo malšinimo efektas. CBD veikia endokanabinoidų sistemą mūsų organizme, kuri yra atsakinga už daugelio svarbių funkcijų reguliavimą, įskaitant skausmo pojūtį. Tyrimai rodo, kad CBD gali padėti sumažinti… Skaityti toliau »

Plaukų slinkimas po Covid 19

Plaukų slinkimas po Covid – nors ir sveikatai pavojaus nekelianti, bet rimta kosmetinė problema. Tyrimų duomenimis, persirgus Covid 19 infekcija, įvairaus laipsnio plaukų slinkimo padidėjimas pastebimas net apie 60 procentų ligonių. Dažniausiai plaukų slinkimas po Covid infekcijos prasideda po 1 – 2 mėn po pasveikimo ir trunka nuo 2 iki 6 mėnesių. Įprastai apie 90 procentų plaukų yra… Skaityti toliau »

Proteinas sportui – kas tai ir kokie jo privalumai?

Proteinas – tai baltyminiai milteliai bei vienas iš dažniausiai naudojamų maisto papildų. Šis produktas sportui dažniausiai naudojamas tarp kultūristų, fitneso atstovų bei kitų sporto šakų atletų. Baltymai sportininkams reikalingi tam, kad būtų atstatomas raumeninis audinys po varginančios fizinio krūvio treniruotės. Atsistatymas padeda raumenims augti. Tad jau išsiaiškinome, kas tai yra proteinas sportui, todėl dabar aptarkime jo privalumus. Proteino… Skaityti toliau »

Kaip sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje?

Kaip sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje? Klausimas, neretai kylantis gavus profilaktiškai atlikto kraujo tyrimo atsakymą. Cholesterolis – tai į riebalus panaši medžiaga, organizme atliekanti daygelį gyvybiškai svarbių funkcijų. Cholesterolis įeina į ląstelių sienelių sudėtį, dalyvauja steroidinių hormonų sintezėje, tulžies gamyboje bei vitamino D sintezėje [1]. Cholesterolis gaunamas iš dviejų šaltinių – dalis jo pagaminama organizme kepenyse, kita dalis gaunama… Skaityti toliau »

Alfa lipoinė rūgštis: nauda organizmui, šaltiniai, šalutinis poveikis

Alfa lipoinė rūgštis, dar vadinama alfa lipo rūgštimi – tai natūraliai visose organizmo ląstelėse randamas organinis junginys, veikiantis kaip labai stiprus antioksidantas. Alfa lipo rūgštis sulaukia vis daugiau dėmesio, atliekami tyrimai, įrodantys jos teigiamą poveikį sveikatai. Ši rūgštis gaminama ląstelių mitochondrijose, dar vadinamose energijos jėgainėmis, kur ji padeda fermentams versti maisto medžiagas į energiją. Alfa lipoinė rūgštis yra… Skaityti toliau »

Ašvaganda. Nauda sveikatai, vartojimas.

Ašvaganda – tai vienas svarbiausių augalų, vartojamų tradicinėje indų medicinoje. Žmonės tūkstančius metų vartojo šį augalą kad sumažintų stresą, pagerintų koncentraciją, įveiktų miego sutrikimus. Ašvaganda vis labiau pradedama vertinti ir vakarų pasaulyje, atliekama vis daugiau tyrimų, patvirtinačių jos naudą sveikatai. Ašvaganda, kurios botaninis pavadinimas yra migdomoji vitanija (vithania somnifera), dar vadinama indiškuoju ženšeniu, žiemine vyšnia. Tai nedidelis krūmas… Skaityti toliau »

Kokiu paros metu vartoti vitaminus ir maisto papildus? Maisto įtaka įsisavinimui.

Kad organizmas tinkamai funkcionuotų, su maistu jis turi gauti pakankamai maisto medžiagų bei vitaminų ir mineralinių medžiagų. Jei mityba nėra pakankamai subalansuota, organizmo vitaminų ir mineralų atsargas galima papildyti vartojant maisto papildus ir multivitaminų kompleksus papildomai. Kokiu paros metu vartoti vitaminus ir mineralus, kad jie įsisavintų maksimaliai? Organizmui reikalingi 13 vitaminų, iš kurių 9 – tirpūs vandenyje, likusieji… Skaityti toliau »

Kofermentas Q10 (ubichinonas)

Kofermentas Q10 (dar žinomas kaip ubichinonas, vitaminas Q) – tai į vitaminus panaši riebaluose tirpi medžiaga, gaminama visuose organizmo audiniuose. Ubichinonas yra būtinas energijai gamintis organizmo ląstelėse. Dalyvaujant šiam kofermentui maiste esanti energija paverčiama į ląstelių naudojamą energijos formą – adenozintrifosfatą (ATP). Didžioji dalis kofermento Q10 yra kaupiama širdies raumenyje. Ubichinonas pagerina širdies raumens funkciją, ypač esant širdies nepakankamumui,… Skaityti toliau »

Lecitinas

Lecitinas yra į riebalus panaši sudėtinė medžiaga, natūraliai randama kiekvienoje organizmo ląstelėje. Lecitinas priklauso medžiagų grupei, vadinamai fosfolipidais. Fosfolipidai įeina į visų organizmo ląstelių membranų sudėtį ir yra būtini daugeliui organizmo funkcijų.  Lecitino nauda Nauda nervų sistemai Lecitinas organizme skyla į choliną ir inozitolį. Cholinas dalyvauja nervinio impulso perdavime, yra nervinių ląstelių neuronų, dangalų ir skysčių sudedamoji dalis.… Skaityti toliau »

Vitaminas D: nauda, šaltiniai, trūkumo požymiai.

Vitaminas D yra vienas svarbiausių vitaminų žmogaus organizmui. Tai riebaluose tirpus vitaminas, dėl šios savybės galintis kauptis žmogaus riebaliniame audinyje ir  išsiskirti ilgą laiką. Yra 2 vitamino D formos – vitaminas D3 (gyvulinės kilmės cholekalciferolis) ir vitaminas D2 (augalinės kilmės ergokalciferolis).

Vitaminas E (tokoferolis)

Vitaminas E (tokoferolis) organizme veikia kaip antioksidantas, apsaugo kūno ląsteles nuo laisvųjų radikalų poveikio, lėtina senėjimo procesus, skatina organizmo audinių atsinaujinimą, stiprina imunitetą, mažina riziką sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Natūralūs vitamino E šaltiniai yra nerafinuotas aliejus, kiaušinio trynys, kepenys, riešutai, žirniai, pupelės, špinatai, pieno produktai. 

Kvercetinas – kas tai?

Kvercetinas – tai augalinis pigmentas flavanoidas, vienas iš augalinių cheminių junginių polifenolių grupės. Kvercetinas pasižymi stipriomis antioksidacinėmis savybėmis. Jis randamas daugelyje augalų ir augalinių maisto produktų – daugiausia jo raudonuosiuose svogūnuose, kopūstuose, įvairiose uogose, raudonosios vynuogės. Kvercetinas: nauda Kvercetinas, kaip ir kiti flavanoidų grupės junginiai, pasižymi stipriomis antioksidacinėmis savybėmis, padeda kovoti su infekcijomis, apsaugo nuo žalingo laisvųjų radikalų… Skaityti toliau »