Aromaterapija – grožiui ir gerai nuotaikai

Paskelbta | 17 gruodžio, 2020

Atnaujinta 19 sausio, 2021

AromaterapijaAromaterapija – tai eterinių aliejų naudojimas gydymo ir grožio puoselėjimo tikslais. Aromaterapijos istorija siekia beveik 6 tūkstančius metų. Senovės kinai, egiptiečiai, graikai ir romėnai eterinius aliejus dėdavo į vaistus, kosmetiką ir kvepalus bei naudodavo ritualinėms apeigoms.

Aromaterapija. Kas tai?

Eteriniai aliejai – tai koncentruoti ekstraktai, gaunami iš augalų lapų, žiedų, žievės, vaisių ar šaknų. Eteriniai aliejai sudaryti iš įvairių cheminių medžiagų mišinio, lemiančio jų poveikį organizmui.

Eteriniai aliejai skiriasi nuo riebalinių aliejų. Jie labai greitai garuoja. Eteriniai aliejai gerai tirpsta riebaliniuose aliejuose, todėl gal būti naudojami mišiniuose. Gryni eteriniai aliejai gali stipriai sudirginti odą, o sumaišyti su riebaliniais aliejais yra saugūs tepti ant odos. 

Teisingai laikomi, eteriniai nepraranda savo savybių iki septynerių metų. Eteriniai aliejai turi būti laikomi sandariai uždarytuose buteliukuose, sausoje vėsioje vietoje, apsaugoti nuo tiesioginių saulės spindulių. 

Nėra tiksliai žinoma, kaip aromaterapija veikia. Manoma, kad eterinių aliejų kvapas dirgina receptorius nosyje, kurie yra susiję su tam tikromis smegenų dalimis, atsakingomis už emocijas. 

Eteriniai aliejai gali būti naudojami inhaliacijoms, tiesiogiai tepant ant odos, bei įmasažuojant į odą. Eterinius aliejus galima naudoti kūno priežiūrai įmaišant juos į įvairias kūno priežiūros priemones: 

  • Voniai: 9-10 lašų gryno eterinio aliejaus įlašinti į vandenį arba 9-10 lašų gryno eterinio aliejaus įlašinti į arbatinį šaukštelį riebalinio aliejaus (migdolų, sezamo) ir įpilti vandenį maudantis.

  • Muilams: 30-45 lašus eterinio aliejaus įlašinti į 250 ml bekvapio skysto muilo ar dušo žele.

  • Kūno losjonui: 25-30 lašų eterinio aliejaus įlašinti į 250 ml kūno losjono.

  • Kūno aliejui: 12-15 lašų eterinio aliejaus įlašinti į 30 ml riebalinio aliejaus (jojobos, migdolų). 

  • Šampūnui: 12-15 eterinio aliejaus lašų 30 ml šampūno. Keletą lašų aliejaus užlašinus ant delno juo galima įtrinti natūralių šerių plaukų šepečius.

Norint suteikti patalpoms malonų kvapą keletą lašų eterinio aliejaus reikia užlašinti  ant medvilninio skudurėlio. Miegui pagerinti jį galima padėti po pagalve.

Eterinių aliejų negalima vartoti į vidų. Vengti patekimo į akis. Citrusų, ypač bergamočių eterinių aliejų negalima vartoti ant odos prieš deginantis saulėje, nes jie gali sukelti fotosensibilizaciją. Aromaterapija nerekomenduojama nėščioms.

Aromaterapija – dažniausiai vartojami eteriniai aliejai

Levandų eterinis aliejus

Levandų (lavandula officinalis) eterinis aliejus išsskiriamas vandens distiliacijos būdu iš levandų žiedų. Levandų eterinis aliejus veikia antibakteriškai, priešuždegimiškai, skatina žaizdų, nudegimų gijimą, skatina odos atsinaujinimą, randų gijimą, tinka esant herpesui, stiprina plaukus, naikina pleiskanas. Aromaterapija neįsivaizduojama be šio aliejaus.

Levandų aliejus turi raminamąjį, antidepresinį poveikį, gerina atmintį, mažina kraujospūdį, tinka esant migreniniams skausmams. Levandų eterinis aliejus gali būti naudojamas pirtims aromatizuoti, jis taip pat atbaido kandis. 

Levandų eterinį aliejų ant pažeistos odos galima tepti gryną arba sumaišytą su spiritu ar augaliniu aliejumi. Keletą lašų eterinio aliejaus galima įlaišinti į kosmetikos priemones: kremus, losjonus, šmpūnus.

Levandų aliejus nerekomenduojamas sergant epilepsija bei nėščioms moterims.

Eukaliptų eterinis aliejus

Eukalipto eterinis aliejus gaunamas iš eukalipto medžio (Eucalyptus globulus) šviežių lapų ir ūglių. Jis yra stipraus aitraus šaltoko kvapo, su kamparo prieskoniu. Eukalipto eterinis aliejus yra stiprus antiseptikas, gerina atsikosėjimą, palengvina kvėpavimą, pasižymi dezodoruojančiu poveikiu, atbaido uodus, skruzdėles.

Eukalipto eterinį aliejų galima įmaišyti į kosmetikos priemones esant spuogams, išsiplėtusioms poroms, plaukų slinkimui, pleiskanoms. Eukalipto aliejumi galima aromatizuoti patalpas, naudoti pirtyse.

Vartojimo būdai:

Krūtinei tepti: eukalipto eterinio aliejaus galima įlašinti į riebalinį aliejų (sezamo, alyvų, migdolų) ir tepti krūtinę esant bronchitui (15-30 lašų 100 ml aliejaus). 

Inhaliacijoms: 5-10 lašų eukalipto aliejaus įlašinti į 500 ml verdančio vandens.

Vonioms: 4-7 lašus eukalipto aliejaus sumaišyti su valgomuoju šaukštu pieno, medaus ar valgomosios druskos ir pilti į vonią.

Masažui: 4-5 lašus eukalipto eterinio aliejaus sumaišyti su valgomuoju šaukštu augalinio aliejaus (migdolų, alyvuogių).

Kosmetikai:  7-10 lašų eukalipto eteriio aliejaus sumaišyti su 10-15 g kremo, losjono ar šampūno.

Mandarinų eterinis aliejus. Aromaterapija.

Mandarinų eterinis aliejus gauminamas iš mandarinų žievelių. Vartojamas ant odos mandarinų eterinis aliejus pasižymi antiseptiniu, priešuždegiminiu poveikiu, stangrina odą, gydo spuogus, padeda išvengti strijų, gerina kraujotaką, tinka vartoti esant celiulitui. Patalpoms aromatizuoti tinka esant nemigai, depresijai, nuovargiui.

Rekomenduojama 5-10 lašų eterinio aliejaus ilašinti į 10 gramų ar mililitrų pagrindo – kremo, losjono, augalinio aliejaus ir kt.

Citrinžolių eterinis aliejus

Citrinžolių aliejus gaunamas iš citrinžolių lapų. Prieš išgaunant aliejų lapai yra susmulkinami ir apdžiovinami. Citrinžolės yra kilusios iš Šri Lankos, auginamos Gvatemaloje. Citrinžolių eterinis aliejus plačiai naudojamas kosmetikoje – gaminami muilai, šampūnai, losjonai. 

Citrinų eterinis aliejus

Citrinų eterinis aliejus yra gaunamas vandens distiliacijos būdu iš citrinų (Citrus limon) žievelių. Tai gaivaus kvapo, panašaus į šviežių cirinų vaisių, gelsvos ar silpnai žalsvos spalvos skystis.

Citrinų eterinio aliejaus pagrindiniai komponentai yra limonenas, suteikiantis stiprų vaisių kvapą, ir citralis, suteikiantis citrinoms būdingą aromatą.

Kaip ir daugelis eterinių aliejų, citrinų aliejus pasižymi antiseptinėmis savybėmis. Pranašumą jam teikia ypač gaivus ir daugelio mėgstamas kvapas, todėl jį galima naudoti kitų medicinoje naudojamų eterinių (arbatmedžio, eukalipto) aliejų kvapo modifikavimui. 

Aromaterapija citrinų eteriniu aliejumi naudojama patalpų dezodoravimui ir aromatizavimui, jis suteikia švaros ir gaivumo įspūdį, padeda sukaupti dėmesį, šalina stresą.

Citrinų aromatinis aliejus yra tinkama priemonė riebiai, spuoguotai odai prižiūrėti, didina odos elastinguma, šalina randus, tinka esant celiulitui, šviesina odą, balina strazdanas. Šis eterinis aliejus gali būti naudojamas esant riebiems plaukams ir pleiskanoms.

Eterinis citrinų aliejus gali dirginti odą, todėl nerekomenduojama vartoti stipresnių nei 5% koncentracijos kosmetikos priemonių. Kosmetikos priemonėms papildyti pakanka 5-10 lašų eterinio aliejaus sumaišyti su 10 gramų ar mililitrų pagrindo (kremo, losjono, šampūno, aliejaus ar kt.)

Ylang ylang (kanangų) eterinis aliejus. Aromaterapija.

Ylang ylang eterinis aliejus gaunamas iš augalo, vadinamo kvapniaja kananga (Cananga odorata) arba Ylang Ylang, paplitusio polinezijos salyne, žiedų. Tai iki 30 m aukščio medis, geltonais kvapniais žiedais, kurių kvapas jaučiamas už 20-30 metrų nuo medžio. Ylang ylang eterinis aliejus pasižymi raminančiu poveikiu, šalina baimę, veikia antidepresiškai, gerina potenciją, tinka esant hipertonijai, tachikardijai.

Ylang ylang eterinis aliejus taip pat teigiamai veikia odą – normalizuoja riebalų išsiskyrimą, skatina plaukų augimą. Ylang ylang eterinis aliejus gali būti naudojamas kremų ir losjonų pavidalu, taip pat inhaliacijoms ir masažui. 

Santalmedžio eterinis aliejus

Sandalmedžio eterinis aliejus gaunamas vandens distiliacijos būdu iš santalmedžio medienos. Tai yra ypač tirštos konsistencijos skystis, turi stiprų medienos kvapą. Santalmedis daugiau nei 4000 metų buvo naudojamas smilkalų ir kvepalų gamybai.

Santalmedžio eterinis aliejus vartojamas ant odos turi stiprų antibakterinį poveikį, skatina žaizdų gijimą, stangrina odą, gerina kraujotaką, malšina skausmą. Vartojamas patalpoms aromatizuoti santalmedžio aliejus gerina nuotaiką, šalina nemigą, skatina seksualumą.

Greipfruitų eterinis aliejus

Greipfruitų eterinis aliejus gaunamas iš greipfruitų vaisių žievelių. Tai gaivaus citrusinio kvapo su kartoku prieskoniu eterinis aliejus. Greipfruitų eterinis aliejus vartojamas ant odos pasižymi antiseptiniu poveikiu, naikina bakterijas, normalizuoja riebalinių liaukų veiklą esant riebiai odai ir plaukams, šviesina odą, gerina kraujotaką.

Vartojamas patalpų aromatizavimui greipfruitų eterinis aliejus gaivina orą, gerina nuotaką.

Bergamočių eterinis aliejus

Bergamočių eterinis aliejus

Bergamočių eterinis aliejus gaunamas iš bergamočių (Citrus bergamia) prinokusių vaisių žievių. Šie augalai paplitę Viduržemio jūros regione. Bergamočių vaisiai yra kriaušės formos, panašūs į apelsinus ar greipfruitus. Eterinis aliejus yra citrusinio kvapo su švelniu gėlių prieskoniu, žalsvos ar žalsvai gelsvos spalvos vandens klampumo skystis.

Bergamočių aliejus veikia raminančiai, mažina stresą, tinka esant depresijai, nemigai, gerina dėmesio koncentravimą, veikia kaip afrodiziakas, veikia antiseptiškai, tinka inhaliuoti peršalus, esant kosuliui, gerklės skausmui, sergant gripu.

Bergamotės eterinis aliejus vartojamas riebios odos priežiūrai, normalizuoja riebalų ir prakaito liaukų sekreciją, mažina galvos odos pleiskanojimą, tinka sergant psoriaze ir egzema, vartojamas sergant pūsleline. Bergamočių eterinis aliejus pagerina kraujotaką, stiprina venų sieneles, mažina riziką sirgti venų varikoze.

Bergamotės eterinį aliejų galima vartoti masažui, inhaliacijoms, kosmetikai. Nepatartina tepti ant odos saulėtą dieną, nes gali sukelti fotosensibilizaciją. 

Ramunėlių eterinis aliejus

Ramunėlių eterinis aliejus išskiriamas iš vaistinės ramunės žiedų. Ramunėlės eterinis aliejus naudojamas inhaliacijoms esant stresui, nerimui, nemigai, migrenai, gerina miegą, malšina nervinio pobūdžio skausmus. Vartojant ant odos, eterinis aliejus veikia priešuždegimiškai, antibakteriškai, skatina odos atsinaujinimą, tinka esant kraujotakos sutrikimams, bėrimams, saulės nudegimams.

Esant raumenų skausmams, reumatinėms ligoms naudinga ramunėlių eterinio aliejaus įlašinti į vonią ar įmasažuoti į odą eterinį aliejų sumaišytą su riebaliniu aliejumi. Esant burnos ertmės uždegimams ramunėlių eterinis aliejus naudojamas skalavimams.  

Žaliųjų citrinų eterinis aliejus

Žaliųjų citrinų eterinis aliejus gaunamas iš neprinokusių vaisių žievelių. Tai gaivaus saldžiai kartaus aromato žalias ar žalsvas skystis. Limetų eterinis aliejus pasižymi baktericidiniu poveikiu, stangrina ir balina odą, malšina raumenų skausmą. Tinka riebios odos priežiūrai.

Žaliųjų citrinų eterinis aliejus tinka patalpoms aromatizuoti, ramina, suteikia žvalumo.

Aromaterapija arbatmedžio eteriniu aliejumi – skaitykite čia.