Kvercetinas – kas tai?

Parengta | 20 vasario, 2021
Kvercetinas

Kvercetinas – tai augalinis pigmentas flavanoidas, vienas iš augalinių cheminių junginių polifenolių grupės. Kvercetinas pasižymi stipriomis antioksidacinėmis savybėmis. Jis randamas daugelyje augalų ir augalinių maisto produktų – daugiausia jo raudonuosiuose svogūnuose, kopūstuose, įvairiose uogose, raudonosios vynuogės.

Kvercetinas: nauda

Kvercetinas, kaip ir kiti flavanoidų grupės junginiai, pasižymi stipriomis antioksidacinėmis savybėmis, padeda kovoti su infekcijomis, apsaugo nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio.

Laisvieji radikalai susidaro mūsų ląstelėse vykstant oksidacijai. Ląstelės sudarytos iš molekulių. Molekulės – iš atomų. Atomas – iš branduolio ir aplink jį skriejančių elektronų. Jei molekulės apvalkalas yra pilnai užpildytas elektronų ji yra stabili ir nelinkusi į chemines reakcijas. Jei molekulė praranda elektroną ji tampa nestabili ir labai reaktyvi, vadinama laisvuoju radikalu. Tai agresyvios ir labai reaktyvios dalelės, linkusios atiduoti ar prisijungti nesuporuotą elektroną.

Laisvieji radikalai gali susidaryti organizme dėl vidinių veiksnių – streso, nuovargio, nemigos, uždegiminių procesų. Tai vadinamieji endogeniniai laisvieji radikalai. Laisvųjų radikalų susidarymą gali įtakoti ir išoriniai veiksniai – oro ir vandens tarša, radiacija, cheminės medžiagos, ultravioletiniai spinduliai, konservantai ir toksinai esantys maiste, alkoholis, tabakas.

Nedidelis laisvųjų radikalų kiekis organizme yra reikalingas – jie dalyvauja imuninėse reakcijose, kraujospūdžio reguliavimo procese, uždegiminiuose procesuose. Per didelis laisvųjų radikalų kiekis žaloja ląstelių vientisumą, sukelia lėtines ligas ir kitus sveikatos sutrikimus. Laisvieji radikalai taip pat greitina organizmo senėjimo procesus.

Laisvųjų radikalų kiekį sumažinti galima su maistu gaunant ar papildomai maisto papildų forma vartojant antioksidantus. Kvercetinas – vienas stipresnių augalinių antioksidantų.

Antioksidantas kvercetinas pasižymi uždegimą slopinančiomis savybėmis, naikina vėžines ląsteles, padeda kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje, apsaugo nuo širdies ir kraujagyslių ligų, apsaugo nuo smegenų degeneracinių ligų. Vis labiau domimasi kvercetino teigiamu poveikiu kovojant su koronavirusine infekcija, tačiau patikimų efektyvumo įrodymų kol kas nedaug.

  • Kvercetinas: šaltiniai
  • Raudonieji ir baltieji svogūnai
  • Kopūstai, brokoliai
  • Šparagai
  • Vyšnios
  • Pomidorai
  • Raudonosios vynuogės
  • Paprikos (geltonosios ir žaliosios)
  • Kaparėliai
  • Obuoliai
  • Žalioji ir juodoji arbata
  • Ginkmedžio lapai

Dozavimas, įspėjimai

Kvercetinas vartojamas maisto papildų forma dozėmis iki 500 mg ne ilgiau 12 savaičių. Didesnės dozės vartojamos ilgą laiką gali sukelti inkstų pažeidimus.