Liposominiai maisto papildai

Liposominiai maisto papildai vis labiau populiarėja pasaulyje ir Lietuvoje. Tradiciniai maisto papildai pasižymi palyginti menku įsisavinimu virškinamajame trakte, todėl turi būti vartojami didelėmis dozėmis, norint užtikrinti pakankamą jų patekimą į kraują. Dideli vitaminų ir mikroelementų kiekiai apsunkina virškinamojo trakto, kepenų bei inkstų veiklą. Didėjant maisto papildų suvartojimui, ieškoma būdų, kaip pagerinti maisto papildų įsisavinimą stipriai neapsunkinant organizmo darbo.

Liposomos. Kas tai?

Kiekviena kūno ląstelė turi membraną, sudarytą iš lipidų dvisluoksnio. Membrana apsaugo ląstelę, leisdama maisto medžiagoms patekti į vidų ir pašalindama medžiagų apykaitos produktus į išorę. 1960 metais mokslininkai atrado liposominį maisto medžiagų pernešimo mechanizmą.

Liposomos – tai maži fosfolipidų dvisluoksnio burbuliukai, kurių sienelės struktūra labai panaši į ląstelės membraną.

Fosfolipidas – tai lipido molekulė, kurios vienas galas tirpus vandenyje (hidrofilinė galvutė), kitas – ne (dvi hidrofobinės uodegėlės). Tarpląsteliniame skystyje šie lipidai išsidėsto galvutėmis į išorę, uodegėlėmis į vidų, sudarydami dvisluoksnį burbuliuką, kurio viduje yra skystis su ištirpusiomis maisto medžiagomis. Patekę prie ląstelės šie liposomų burbuliukai plyšta, savo turinį įliedami į ląstelę.

Liposominė pirmiausia buvo panaudota norint pernešti vaistus į tam tikras organizmo ląsteles, pvz. vėžines ir tik palyginti neseniai pradėta naudoti maisto papildų pramonėje.

Liposominiai maisto papildai ar tradiciniai?

Liposominiai maisto papildai lyginant su tradiciniais, pasižymi kelis ar net keliolika kartų gerensiu įsisavinimu, todėl reikia ženkliai mažiau veikliųjų medžiagų tam pačiam efektui pasiekti. Mažiau apkraunama virškinimo ir šalinimo sistema.

Liposominės technologijos dėka veikliosios medžiagos apsaugomos nuo destruktyvaus virškinamojo trakto poveikio ir patenka į ląsteles nepakitusios. Be šių privalumų, liposomų fosfolipidai atidavę ląstelei veikliasias medžiagas tarnauja kaip statybinė medžiaga, padedanti atstatyti pažeistas membranas.

Liposomų technologija gali būti pritaikoma pernešant tiek vandenyje, tiek riebaluose tirpias molekules: vitaminą C, magnį, polifenolius, ypač kurkuminą, vitaminą B 12 ir kitas.

Informacijos šaltinis: https://www.dilworthdrug.com

Paskutinį kartą atnaujinta 16 spalio, 2020

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *