Vaiko mityba: 10 svarbiausių maisto medžiagų

Parengta | 12 gegužės, 2020

Vaiko mitybaKad augtų sveikas, svarbu kad vaiko mityba būtų pilnavertė. Augančiam vaikui būtinos ne tik pagrindinės maisto mežiagos – baltymai, riebalai ir angliavandeniai, bet ir vitaminai bei mineralinės medžiagos.

Svarbiausios maisto medžiagos augančiam vaikui yra:

  1. Kalcis būtinas formuotis kaulams, dantims, svarbus nervų ir raumenų funkcijoms, kraujo krešėjimui, padeda organizmui paversti maistą į energiją. Kalcio šaltiniai – pieno produktai, soja.
  2. Nesočiosios riebalų rūgštys  svarbios nervų sistemos funkcijai, imunitetui, širdies ir kraujagyslių sistemai, regėjimui. Svarbiausi šaltiniai – riebi žuvis, augalinis aliejus.
  3. Geležis būtina pakankamam hemoglobino kiekiui kraujyje palaikyti ir užtikrinti deguonies pernešimą organizme. Svarbiausi šaltiniai – mėsa, ypač jautiena, ankštinės daržovės, avižos.
  4. Magnis svarbus nervų sistemai, kaulams, imuninei sistemai, širdžiai. Šaltiniai: visadaliai gūdai, špinatai, žirniai, bananai.
  5. Kalis būtinas normaliai širdies veiklai, kraujospūdžiui, raumenims. Kalio gausu bulvėse, bananuose, pomidoruose, pupelėse.
  6. Vitaminas A svarbus kaulų augimui, regėjimui, imunitetui, sveikai odai ir plaukams. Šaltiniai: morkos, špinatai, brokoliai, kiaušiniai.
  7. Vitaminas C padeda organizmui įsisavinti geležį, svarbus normaliai imuninės sistemos funkcijai. Šaltiniai: paprikos, citrusiniai vaisiai, įvairios uogos.
  8. Vitaminas D būtinas kalcio įsisavinimui organizme, imuninės sistemos funkcijai, insulino gamybai. Vaiko mityba vitaminu D turii būti papildoma nuo gimimo. Trūkstant vitamino D susergama rachitu. Vitaminas D gaminasi odoje veikiant ultravioletiniams saulės spinduliams, jo yra svieste, riebioje žuvyje, kiaušinio trynyje, piene.
  9. Vitaminas E veikia kaip antioksidantas, padeda neutralizuoti organizmą žalojančius laisvuosius radikalus, saugo nuo infekcijų. Pagrindiniai vitamino E šaltiniai –  kviečių gemalų aliejus, riešutai, įvairios sėklos.
  10. Cinkas svarbus daugelo organizme veikiančių fermentų gamybai, augimui, sveikai odai, imunitetui. Cinko šaltiniai: mėsa, pupelės, grūdai.