Vitaminas C (askorbo rūgštis)

Paskelbta | 1 sausio, 2011

Atnaujinta 19 sausio, 2021

Vitaminas CVitaminas C (askorbo rūgštis) yra vandenyje tirpus vitaminas. Organizme šis vitaminas atlieka daugelį funkcijų ir nėra gaminamas, todėl turi būti gaunamas su maistu.

Vitaminas C – nauda imunitetui ir ne tik

  • Askorbo rūgštis veikia kaip antioksidantas, saugantis nuo laisvųjų radikalų žalingo poveikio. Tai labai svarbu kad organizmo imuninė sistema tinkamai funkcionuotų. Askorbo rūgštis stiprina kraujagysles, padeda iš organizmo pašalinti sunkiuosius metalus, dalyvauja cholesterolio skaidyme. Dėl antioksidacinio poveikio vitaminas C gali būti naudingas kai kurių vėžio formų prevencijai ir gydymui, apsaugodamas sveikas ląsteles nuo laisvųjų radikalų poveikio ir vėžinių ląstelių plitimo. Askorbo rūgštis stiprina kai kurių priešnavikinių vaistų poveikį.

  • Vitaminas C padeda išvengti kai kurių širdies ir kraujagyslių ligų,  yra svarbus medžiagų apykaitai, stiprina organizmo atsparumą infekcijoms, skatina žaizdų gijimą, padeda organizmui įsisavinti geležį.

  • Vitaminas C svarbus sergant podagra, kuri pasireiškia stipriais skausmais sąnariuose, kai juose susikaupia šlapimo rūgštis. Askorbo rūgštis slopina šlapimo rūgšties kaupimąsi ir padeda išvengti ligos priepuolių.

  • Vitaminas C reikalingas kolageno gamybai jungiamajame audinyje. Kolagenas reikalingas sveikoms kraujagyslėms, dantenoms, dantims, kremzlėms, kaulams palaikyti, odos stangrumui išsaugoti.

  • Askorbo rūgštis padeda žmogaus organizmui įsisavinti geležį, taip padėdama kovoti su anemija. Geležies maisto papildus rekomenduojama vartoti kartu su vitaminu C.

Per parą suaugusiems reikia 60 miligramų askorbo r., nėščioms moterims – 80 miligramų, maitinančioms – 100 miligramų. Daugiau vitamino C reikia esant stresui, padidėjus infekcijos pavojui, valgant baltyminį maistą, rūkantiems žmonėms.

Natūralūs askorbo rūgšties šaltiniai yra citrusiniai vaisiai, braškės, mėlynės, kivi, avietės, pomidorai, brokoliai, bulvės, paprikos, kopūstai. Apie 40 procentų vitamino C suyra verdant maistą.

Vitamino C trūkumas:

Esant vitamino C trūkumui išsivysto skorbutas, pasireiškiantis apetito stoka, nuovargiu, negyjančiomis žaizdomis, kraujavimu iš nosies, jungiamojo audinio pažeidimais, sumažėjusiu raudonųjų kraujo ląstelių kiekiu. Trūkstant vitamino C pasireiškia silpnumas, anemija, depresija, sulėtėja žaizdų gijimas, vyrams vystosi nevaisingumas, sumažėja kolageno gamyba, susilpnėja jungiamasis audinys, dantys.

Perteklius

Askorbo r. perdozavimas (daugiau nei 2000 mg per dieną) gali sukelti viduriavimą, skrandžio skausmą, pykinimą, ilgai vartojant gali skatinti inkstų akmenų susidarymą. 

Informacijos šaltinis https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-c-benefits