Vitaminas B5 (pantoteno rūgštis)

Parengė admin |
zirniai.jpg

Vitaminas B5Vitaminas B5 (dar vadinamas pantoteno rūgštimi, vitaminu PP), yra vandenyje tirpus vitaminas, antioksidantas, dalyvaujantis baltymų, angliavandenių,  ir riebalų skaidyme. Pantoteno rūgštis svarbi augimui, dauginimuisi, dalyvauja hemoglobino ir hormonų sintezėje,  mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje, dalyvauja organizmo detoksikacijoje, skatina žaizdų gijimą. 

Žmogaus organizmui per parą reikia 5-10 mg vitamino B5.

Vitamino B5 randama mėsoje, kepenyse, žuvyje, inkstuose, piene, mielėse, žirniuose ir kt. Pantoteno rūgštį sintetina ir žarnyno bakterijos.

Vitamino B5 trūkumas pasitaiko retai, dažniausiai sergant alkoholizmu. Trūkumas sukelia depresiją, asmenybės pokyčius, širdies veiklos sutrikimus, raumenų silpnumą, susilpnėjusį imunitetą.

Toksinio poveikio perdozavus nenustatyta.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *