Vitaminas B6 (piridoksinas)

Parengta admin | 16 gruodžio, 2019

Vitaminas B6Vitaminas B6, dar vadinamas piridoksinu, dalyvauja baltymų ir angliavandenių skaidyme, insulino gamyboje, raudonųjų ir baltųjų kraujo ląstelių formavimesi, fermentų ir kitų organizmo junginių sintezėje. Vitaminas B6 svarbus nervų sistemos veiklai, organizmo atsparumui infekcijoms. Šis vitaminas reikalingas vitamino B12 įsisavinimui [1].

Piridoksinas reikalingas hormonų balansui moters organizme palaikyti, premenstruaciniam sindromui palengvinti.

Rekomenduojama vitamino B6 paros dozė vyrams yra 2 mg, moterims – 1,8 mg per dieną, nėščioms moterims 1,9 mg, maitinančioms – 2,5 mg vitamino B6. Premenstruaciniam sindromui lengvinti – 50 –100 mg piridoksino per parą.

Natūralūs vitamino B6 šaltiniai – kviečių gemalai, rupi duona, špinatai, žaliosios pupelės, bananai, alaus mielės, morkos, vištiena, kiaušiniai, saulėgrąžos. Didelė dalis vitamino B6 suyra maistą verdant ar kepant, veikiant ultravioletiniams spinduliams.

Esant vitamino B6 trūkumui pasireiškia odos niežėjimas, uždegimas, įtrūkę lūpų kampučiai, liežuvio ar burnos gleivinės uždegimas, nemiga, nerviniai sutrikimai.

Vitamino B6 perdozavimas (daugiau nei 200 mg per dieną) gali sukelti nervinius sutrikimus – jutimo sutrikimus galūnėse, sumažėjusį liežuvio jautrumą, nuovargį.