Kategorijos archyvai: Vitaminai ir maisto papildai

Ar galima perdozuoti maisto papildų?

Maisto papildų informaciniame lapelyje nurodoma sudėtis procentais nuo RPN (rekomenduojama paros norma).  Jei etiketėje nurodoma 100 procentų – vienoje tabletėje esantis medžiagos kiekis lygus RPN. Tačiau neretai etiketėje matome kelis šimtus ar net tūkstantį procentų nuo RPN.  Ar saugu tokius maisto papildus vartoti? Ar nerizikuojame perdozuoti maisto papildų?

Svarbiausi vitaminai žiemai: kaip nesusirgti?

Vos tik atvėsus orams ir prasidėjus peršalimo ligų sezonui padidėja tam tikrų vitaminų ir mineralų poreikis. Sušvelninti šaltojo sezono padarinius sveikatai gali padėti tinkamai parinkti vitaminai žiemai. Sumažejusi oro temperatūra, sutrumpėjusios dienos, prasidėjęs šildymo sezonas neigiamai veikia visą organizmą – silpnėja imunitetas, prastėja odos būklė, blogėja nuotaika.

Glutaminas – naudingas maisto papildas sportuojantiems

Ko gero labiausiai paplitusi aminorūgštis, kuri dalyvauja baltymų sintezėje – glutaminas, dar kitaip vadinamas glutamo rūgšties amidu. Nors ši aminorūgštis, iš dvidešimt žinomų, nėra būtiniausia, tačiau ji be galo svarbi intensyvia fizine veikla užsiimančiam asmeniui, pvz. profesionaliam sportininkui, ar sergant virškinimo sistemos ligomis. Taip pat ši aminorūgštis padeda greičiau užgyti žaizdoms po įvairių sužeidimų bei skatina greitesnį raumenų… Skaityti daugiau »

Vitaminas A (retinolis)

Vitaminas A (retinolis) yra būtinas odos ir gleivinių lastelių susidarymui ir atsinaujinimui, yra svarbus regėjimui – padeda skirti šviesą, tamsą ir spalvas. Retinolis svarbus normaliam augimui, kaulų ir dantų formavimuisi, nervų sistemos veiklai ir organizmo atsparumui ligoms (imunitetui). 

Vitaminai – kas tai?

Vitaminai – tai biologiškai aktyvūs organiniai junginiai, kurie būtini labai mažais kiekiais daugeliui žmogaus organizme vykstančių medžiagų apykaitos procesų. Žmogus vitaminų gauna su maistu, kai kuriuos vitaminus (B1, B12) sintetina žarnyno bakterijos.

Vitaminas C (askorbo rūgštis)

Vitaminas C (askorbo rūgštis) yra vandenyje tirpus vitaminas. Organizme šis vitaminas atlieka daugelį funkcijų ir nėra gaminamas, todėl turi būti gaunamas su maistu.

Kordicepsas – ar tai tikrai grybas?

Vis daugiau dėmesio šiandien sulaukia Rytuose jau nuo senų laikų vartojamas, tačiau mums dar neįprastas kordicepsas (kordycepsas). Tai vienas labiausiai vertinamų natūralių vaistų Kinijoje, dar vadinamas  augalu imperatoriumi, ilgaamžiškumo grybu ir kitais didingais pavadinimais. Taigi, kas iš tikrųjų yra kordycepsas ir kuo jis naudingas sveikatai?

Vitaminai akims. Ko labiausiai reikia?

Geras regėjimas daugeliui iš mūsų yra savaime suprantamas dalykas, tačiau tik iki tol, kol suprastėjusi rega ima pastebimai bloginti gyvenimo kokybę. Yra dalykų, tokių kaip senėjimas, ligos ar traumos, kurių negalime pakeisti, tačiau kai kuriais atvejais akių sveikatą gali pagerinti vitaminai akims.

Kreatinas

Kreatinas yra medžiaga, natūraliai egzistuojanti žmogaus organizme. Pusė organizmui reikalingo kreatino yra gaunama su maistu, kita pusė pagaminama kepenyse, inkstuose ir kasoje iš aminorūgščių ir per kraują pernešama į raumenis. Trečdalis kreatino organizme yra laisvo kreatino pavidalu, kita dalis – fosfokreatino pavidalu.

Soja – nauda moterims

Soja – tai vienmetis žolinis ankštinių šeimos augalas. Azijoje šis augalas vartojamas maistui jau beveik 5000 metų. Sojų pupelėse yra ypač daug baltymų, nesočiųjų riebalų rūgščių, ląstelienos, vitaminų. Sojose gausu izoflavonų – tai augalinės kilmės biologiškai aktyvios medžiagos, savo struktūra panašios į moters lytinį hormoną estrogeną.

Biotinas

Biotinas – tai vienas iš vandenyje tirpių B grupės vitaminų, dar vadinamas vitaminu B7 arba vitaminu H. Biotinas organizme dalyvauja riebalų rūgščių gamyboje, riebalų, baltymų bei gliukozės apykaitoje. Vitaminas B7 taip pat svarbus vitaminas plaukams, odai ir nagams. Biotino trūkumas pasitaiko nedažnai, jį gali sukelti ilgalaikis žalių kiaušinių vartojimas. Trūkstant biotino gali prasidėti plaukų slinkimas, odos šerpetojimas ir… Skaityti daugiau »

Chitosanas

Chitosanas – tai natūralios kilmės polisacharidas, randamas krabų, omarų, krevečių ir kitų jūros gyvių kiautuose. Ruošiant chitosaną maisto papildų gamybai kiautai pirmiausia susmulkinami, išvalomi nuo priemaišų. Chitosaną taip apdorojus jis įgauna teigiamą krūvį, dėl kurio gali pritraukti ir surišti neigiamą krūvį turinčias daleles, tokias kaip riebalai, fosforas, sunkieji metalai.

Bičių pienelis

Bičių pienelis – tai bičių darbininkių gaminamas biologiškai aktyvus produktas. Medicinoje bei kosmetikoje bičių pienelis plačiai vartojamas jau daugiau nei 50 metų. Tai ypač vertinamas produktas Kinijoje ir Japonijoje. Bičių pienelis ypač vertinamas dėl jo tonizuojamo poveikio. Jame yra visos organizmui būtinos aminorūgštys, didelis kiekis vitaminų ir mineralinių medžiagų.

Ryklio kremzlės

Ryklio kremzlėse yra chondroitino, kuris reikalingas žmogaus kremzlių struktūrai ir sąnarių lankstumui palaikyti. Ryklio kremzlėse taip pat yra didelis kiekis kalcio ir fosforo, kurie reikalingi kaulams ir sąnariams. Ryklio kremzlės naudingos sergant reumatoidiniu artritu kaip skausmą, sustingimą ir patinimą mažinanti priemonė.

Hialurono rūgštis

Hialurono rūgštis yra natūraliai organizme randama medžiaga. Didžiausia jos koncentracija yra kūno sąnariuose ir odoje. Odą sudaro 3 sluoksniai: epidermis, arba antodis, tikroji oda, ir poodinis riebalinis sluoksnis. Apie 50 procentų organizme esančios hialurono rūgšties yra tikrojoje odoje. Hialurono rūgšties molekulės yra svarbios drėgmės balansui odoje. Jos turi savybę sugerti ir išlaikyti drėgmę odoje.